Teclab kreeg de vraag om een boegschroef uit aluminium uitgangsmateriaal te frezen. Uit één stuk, zonder nabewerkingen. Een complexe opdracht, maar het lukte. Een knap staaltje werk.

Eén opspanning

Het bedrijf Poseidon in Barendrecht maakt onder meer boegschroeven, die gebruikt worden om (grote) schepen te besturen. Aan de fabricage zitten veel bewerkingen, vertelt Mark Manders van Teclab. “Je kunt een boegschroef maken door die te gieten of door verschillende onderdelen aan elkaar te lassen. Maar het mooiste is een resultaat dat ook maatvast is, is een productie in één opspanning uit massief uitgangsmateriaal. Poseidon wilde weten of zo’n schroef te maken is op een 5-assige machine, zonder enige nabewerking.”

Juiste strategie

Mark ging de uitdaging graag aan, samen met specialisten van Edgecam –het CNC-programma waarmee de schroef gefreesd is- en Tungaloy –de leverancier van het gereedschap. “We hebben regelmatig overlegd om uiteindelijk tot de juiste strategie te komen om het overtollige materiaal weg te frezen”, zegt Mark. “Je moet aan de ontwerpeisen voldoen, maar daarbij heb je wel te maken met beperkingen van de machine en de lengte van het snijgereedschap, dat al snel trillingen kan veroorzaken omdat het uitsteekt. Het luistert allemaal erg nauw.”

Dik tevreden

De eerste poging mislukte. “De schroefbladen zijn ongeveer 5 mm dik, erg dun dus. Bij het nafrezen van het eerste blad begon het blad te trillen, waardoor de schoep tegen het gereedschap sloeg. Kwestie van de verkeerde strategie.” Na aanpassingen lukte het wél om een exemplaar volgens ontwerp te maken. “Een geweldig gevoel om de boegschroef tot leven te zien komen. Ik ben er trots op dat het gelukt is. Een knap staaltje werk.” Dat vonden ze bij Poseidon ook. “We hebben twee schroeven gefreesd en in Barendrecht afgeleverd. Ze zijn dik tevreden met het resultaat.”

Michelangelo

Nu Teclab bewezen heeft dat het mogelijk is om een boegschroef te frezen op een dergelijke freesbank, gaat Poseidon dit in de toekomst zelf doen. “Ze hebben al een machine besteld”, weet Mark. Maar met een machine alleen is Poseidon er niet, zegt hij: er is ook een “goede CNC-programmeur nodig die ervoor gaat!” Het is zoals Michelangelo al zei toen hij de David had gemaakt: ‘het beeld zat al in het marmer, ik hoefde hem er alleen maar uit te bevrijden’. Precies dat kunststukje hebben Mark en zijn team met de boegschroef geleverd.

Bron: www.teclab.nl