Een vaste Ats EdgeIT traditie is natuurlijk om iedere Technishow editie weer met een nieuwe eyecatcher de beursvloer te betreden. De Technishow wordt per 2 jaar georganiseerd in de Jaarbeurs te Utrecht en is DÉ beurs voor alle vernieuwingen op het gebied van de maakindustrie.

Vertrouwde ATS partners weer aan boord

Net als de beroemde ATS Trimaran boot werd ook deze keer weer een samenwerking aangegaan met de Stichting Vakopleiding Metaal, Van Hoorn Carbide, MK 3D Printing en van Raak Staal Tilburg om nogmaals een succesvolle aandachttrekker te produceren voor de aankomende Technishow editie 2024.

Namens ATS EdgeIT werden Emiel Zeelenberg en Sander Weijters op dit project gezet voor het programmeren van het project in Edgecam en natuurlijk de NC verificatie in Vericut.

Stichting Vakopleiding Metaal West-Brabant stelde de machine beschikbaar, Van Hoorn Carbide werd aangetrokken voor het leveren van de speciale gereedschappen, MK 3D Printing verzorgde de 3D geprinte display steunen en Van Raak Staal leverde het benodigde 51ST aluminium.

Van wens naar product

SVM directeur Martien Kats had al een lange tijd de wens om een speciale velg produceren op de Mazak Variaxis J500 van het opleidingscentrum te Oudenbosch. Het opleidingscentrum is een instituut voor jonge mensen die zich willen specialiseren binnen de metaal bedrijfstak. Tevens specialiseert de stichting zich ook in bij- en omscholen van personeel.

De CAD/CAM opleidingen worden gegeven met Edgecam en de geproduceerde eyecatchers  worden uiteraard gebruikt om toekomstige leerlingen enthousiast te maken voor de maakindustrie.

Nieuwe aanwas voor de industrie is moeilijk te vinden en de jeugd moet vooral getriggerd worden voor de eindeloze mogelijkheden in de metaal. Een prachtig glimmende velg is natuurlijk een echte herkenbare aandachttrekker voor toekomstige verspaners!

Tijdens een bezoek van ATS regiomanager Emiel Zeelenberg werd deze wens nogmaals uitgesproken en al snel volgde het idee om hier een samenwerking van te maken voor de Technishow 2024.
Dankzij het enthousiasme van alle partners kon, namens ATS, Sander Weijters samen met Emiel Zeelenberg en SVM docent Bart Fens al snel aan de slag voor het plannen en digitaal optekenen van de te gebruiken tools in Edgecam en binnen 24uur na het beklinken van de samenwerking stond de eerste regels NC code al (door Vericut geverifieerd) klaar om naar de machine te verzenden voor de eerste bewerking.

Avonduren

Vanwege de dagelijkse Edgecam lessen van de stichting moest het project in de avonduren, na schooltijd, bewerkt worden op de machine. Dankzij de goede samenwerking tussen alle betrokkenen en de goede voorbereiding rolde na 2 avonden programmeren in Edgecam, NC Code verifiëren in Vericut en verspanen bij SVM dan toch de eerste velg van de machine.

De velg werd met veel enthousiasme ontvangen door de bezoekers van de beurs en werd nauwkeurig bestudeerd door de kenners. De vele lovende woorden naar het team zorgden er dan wel voor dat de late avonden en korte nachtjes snel vergeten konden worden en gaat het team zich weer opmaken voor het volgende project. Het lijkt tenslotte nog zo ver weg, maar inmiddels zijn wij bij ATS toch echt al weer begonnen aan de voorbereidingen van de Technishow 2026 editie. En ook in 2026 komen wij natuurlijk weer met een nieuwe eyecatcher!

Tenslotte willen wij nogmaals een dankwoord uitspreken aan alle betrokken bedrijven en personen die dit project tot het succes hebben gemaakt dat het is geworden.

Teamwork makes the dream work!

 

Stichting Vakopleiding Metaal & Techniek

www.vakopleidingmetaal.nl

Van Hoorn Carbide
www.hoorn-carbide.com

Raak Staal Tilburg

www.vanraakstaal.nl

MK 3D Printing

CG Tech Vericut
www.edgecam.nl

Hexagon Edgecam

www.edgecam.nl