Systeemvereisten voor Edgecam

Selecteren van geschikte hardware:

Om het meeste uit Edgecam te kunnen halen, heeft u een systeem nodig wat krachtig genoeg is voor uw parts. Hieronder staan 2 systeemadviezen, een voor simpele/gemiddelde parts en een voor complexe en/of grote parts. 

Midrange Edgecam-systeem (advies)

 • Besturingssysteem: Windows 11 professional (64bit) 
 • Processor: Intel i5, i7 (hoge kloksnelheid) 
 • Werkgeheugen: 2GB per processor core of thread (minimaal 8GB) 
 • Harde schijf: SSD (dit is tegenwoordig standaard) 
 • Schermresolutie 1920 x 1080 of hoger 
 • Videokaart: nVidia (Quadro) RTX 600 of 2000 serie (geen NVS)

High-end Edgecam-systeem (advies)

 • Besturingssysteem: Windows 11 professional (64bit) 
 • Processor: Intel i7, i9 of Xeon (hoge kloksnelheid) 
 • Werkgeheugen: 16 of 32gb aanbevolen 
 • Harde schijf: SSD (dit is tegenwoordig standaard) 
 • Schermresolutie 1920 x 1080 of hoger 
 • Videokaart: nVidia (Quadro) RTX 2000 of 4000 serie (geen NVS) 

Uitleg Systeemadviezen

Besturingssysteem:

Wij raden Windows aan omdat Edgecam hier voor geprogrammeerd is. Via een virtuele Windows op een ander systeem is ook mogelijk echter kan je in virtuele systemen nooit de volledige potentie van de hardware gebruiken.

Processor:

De processor regelt alle (niet grafische) berekeningen die een systeem maakt. Hoe complexer de parts en hoe meer programma’s er tegelijk draaien hoe zwaarder de processor het heeft.

Een hoge kloksnelheid levert de beste prestaties op, dit omdat sommige bewerkingen serieel uitgevoerd moeten worden en dus over één processor core. Voorbeeld: als er gekozen word tussen een processor met 8 cores / threads op 2,4Ghz of een processor met 6 cores/threads op 3,5Ghz zou de 2e processor de betere keuze zijn in bijna alle situaties.

Werkgeheugen:

Het werkgeheugen is de buffer van je processor en software, bij complexere parts is daarom meer werkgeheugen aanbevolen.

Hardeschijf:

Als installatieschijf raden wij een “Solid State Drive” (SSD) aan, een SSD is een chip en heeft daarom geen zoektijden. Het voordeel hiervan is dat Windows, EDGECAM en andere software snel opstart en het laden van databases en grote parts sneller zal werken.

Videokaart:

De videokaart is bepalend voor de weergave van de parts, bij grotere en complexe parts is er dus meer rekenkracht nodig. De reden dat wij “nVidia Quadro” kaarten adviseren is omdat deze ontwikkeld zijn voor CAD/CAM en 3D rendering en modellering toepassingen.

De “nVidia GT” en “GTX” series zijn over het algemeen ook compatible echter zijn deze gemaakt voor gaming toepassingen, in praktijk komen wij hier vaker bugs tegen en kan het lastiger zijn of meer tijd kosten om het systeem correct te laten werken. De NVS kaarten van nVidia worden niet (goed) ondersteund door Edgecam en andere 3d applicaties, deze kaarten worden ontwikkeld voor kantoorgebruik met meer dan 2 schermen en hebben verder geen goede ondersteuning voor 3d applicaties.

“AMD HD****” kaarten raden wij af! Dit omdat zij zeer beperkte toevoeging leveren aan Edgecam of andere CAD/CAM software en zeer veel driverproblemen hebben voor 3d applicaties.. “AMD Firepro” kaarten kunnen wel ondersteuning bieden aan CAD/CAM maar deze hebben regelmatig problemen met drivers.