Bij voorfrezen is het belangrijk om zoveel mogelijk materiaal in een zo kort mogelijke tijd weg te halen, waarbij gelet wordt op de kwaliteit en levensduur van de machine en het gereedschap. De zogenaamde Material Removal Rates (MRR) moeten hierbij gemaximaliseerd worden. Dit is precies wat Edgecam’s Waveform voorfreesstrategie doet. Deze innovatieve manier van het genereren van gereedschapsbanen is vorig jaar gelanceerd in Edgecam en wordt met iedere update verder verbeterd.

Problemen met voorfrezen

Om zo optimaal mogelijk materiaal te verwijderen met voorfrezen zijn vier belangrijke parameters die hiervoor noodzakelijk zijn, te weten: snedediepte, snedebreedte, voeding en spindelsnelheid. Optimale snedediepte in combinatie met voeding en snedebreedte is van belang om een zo hoog mogelijke Material Removal Rates (MRR) te realiseren met een maximale gereedschapsduur. De juiste spindelsnelheid in combinatie met voeding zorgt er vervolgens voor dat de spanen goed worden afgevoerd.

Met het traditionele voorfrezen kunnen in veel gevallen problemen ontstaan bij hoge snelheden. Dit is duidelijk te zien in het MRR diagram als hoge pieken. Deze zorgen voor een enorme toename van kracht op de CNC-machine waarbij het gereedschap oververhit raakt. Door de oververhitting is de levensduur veel korter en ontstaan aftekeningen op het product. Met een geavanceerd systeem als Edgecam worden deze problemen opgelost door het aanpassen van de voeding of door middel van trochoïdaal frezen. Voor moeilijk te frezen materiaal is dit vaak toch niet genoeg. Daarom beschikt Edgecam over de zelfontwikkelde Waveform voorfreesstrategie.

Voordelen

Edgecam herkent de problemen en lost deze op, maar het zou nog beter zijn als deze helemaal niet zouden ontstaan. Dat is nu de simpele filosofie die ten grondslag ligt aan de nieuwe Waveform strategie. Deze strategie zorgt ervoor dat de overlap varieert, maar de variatie staat wel toe dat de daadwerkelijke snede-breedte gelijk en optimaal is, zodat de pieken niet meer ontstaan. De interface en cyclus voor alle voorfrees-strategieën zijn identiek, zodat de gebruiker snel en eenvoudig kan wisselen.

De nieuwe strategie zorgt voor perfecte gereedschapsbanen, zonder aftekeningen in het product en oververhitting van het gereedschap. De levensduur van de gereedschappen zal hierdoor enorm toenemen. Daarnaast is er geen overbelasting op de machine. Voor huidige Edgecam gebruikers is het eenvoudig om de Waveform strategie toe te passen en te vergelijken met traditionele strategieën.

Resultaten in de praktijk

Veehof Machinefabriek is gevestigd in Haaksbergen en heeft 45 jaar ervaring als leverancier van precisieonderdelen en geassembleerde modules. Daarnaast maakt Veehof Machinefabriek een eigen product. Dit is een machineklem met geïntegreerde pallet welke geschikt is voor het Erowa ITS-148 nulpuntspansysteem. Tevens is een universele uitvoering in ontwikkeling. Meer informatie hierover is op de website www.veehof.nl te vinden.

Het geavanceerde machinepark van Veehof Machinefabriek bevat onder andere twee 5-assige Hermle machines. Het gehele machinepark wordt geprogrammeerd met Edgecam CADCAM. Alle producten worden gecontroleerd op botsingen in de geavanceerde machinesimulatie van Edgecam. Sinds de lancering van Waveform maakt Veehof hier gebruik van. De resultaten noemen ze zelf verbluffend. De kosten per cm3 verspaand materiaal zijn significant teruggedrongen met 70%! Dit is bereikt door de volgende voordelen:

  • Minder trillingen en stabielere bewerkingen
  • Geen piekbelastingen meer tijdens het freesproces
  • Betere standtijden van de gereedschappen ,+40%
  • Reductie cyclustijden, voeding F verdubbeld