B-as draaien is één van de updates in Edgecam 2017R2

De nieuwste versie van het baanbrekende Edgecam introduceert een nieuwe draaicyclus waarbij de B-as beweegt tijdens het bewerken op een draaibank.

Deze nieuwe functie in Edgecam 2017R2 biedt betere bereikbaarheid tijdens het bewerken van complexe contouren door de beitel met de B-as dynamisch te oriënteren.

Edgecam Brand Manager John Buehler vertelt dat de gereedschapshouder beschermt is tegen botsingen tijdens de bewerking, daarnaast heeft de gebruiker extra controle door middel van aangepaste hoeken. “Deze cyclus kan gebruikt worden voor alle typen draaibeitels en is compatibel met voor- en nabewerken.

Er zijn ongeveer 20 zowel nieuwe als verbeterde functies in Edgecam 2017R2 op de gebieden van draaien, frezen, simulatie en draaderoderen.

Onder de verbeteringen is onder andere de mogelijkheid om te kunnen meten op de opspanmiddelen uit de klem manager. “Het is essentieel om nauwkeurig de positie van het product te kunnen meten ten opzichte van de opspanmiddelen, ruwdelen en andere componenten,” legt John Buehler uit.

Met betrekking op Feature herkenning is de informatie die via de CadLink naar Edgecam gestuurd kan worden uitgebreid met gat toleranties. Dit is geïmplementeerd voor CREO, SolidWorks en Inventor bestanden. Deze extra eigenschappen van de feature kunnen onder andere gebruikt worden door Strategy Manager gebruikers om nog krachtiger strategieën te ontwikkelen.

De Live Job Reports was voorheen een Windows service welke op de achtergrond actief bleef. In Edgecam 2017R2 is dit aangepast naar een Desktop applicatie wat de stabiliteit ten goede komt.

“Met zoveel beschikbare commando’s in Edgecam is het soms ingewikkeld om te kiezen welke wel en welke niet permanent aan de ribbon toegevoegd moeten worden. In de nieuwste versie is een Snelzoek veld toegevoegd waarmee ook commando’s welke niet in de ribbon staan snel en gemakkelijk gevonden en uitgevoerd kunnen worden.”

Ook in 2017R2 is doorgegaan met het toevoegen van plaatjes aan de dialoogvensters. Er zijn nu nog maar een paar cycli die niet volledig voorzien zijn van plaatjes.

De Inspection Module biedt wat John Buehler omschrijft als “ongeëvenaard gebruiksgemak op het gebied van het genereren van geavanceerde gereedschapsbanen voor tasten” voor zowel in-process als end-item onderdeel inspectie. “Het biedt een robuste omgeving voor tasten aan de machine en ondersteund een grote verscheidenheid aan feature typen, tastcycli en rapporten.” Als reactie op de groeiende vraag naar offline inspectie en tasten biedt Edgecam deze mogelijkheid aan de CAM programmeurs op basis van de CAD modellen. Gebruikmakend van simpele commando’s kan de gebruiker een set tast features aanmaken welke omgezet word in een simuleerbare set tastcycli. Dit houd in dat de tastcycli uitgegeven worden via de Edgecam postprocessor.

De simulator is op 2 vlakken verbeterd. De mogelijkheid om te kunnen kiezen welk component gebruikt word voor de solid/ruwdeel vergelijking was al in de vorige versie geïmplementeerd maar in de nieuwe versie is het ook mogelijk om alle componenten tegelijk te vergelijken.
Daarnaast is het gemakkelijker geworden om de simulator compleet af te sluiten in plaats van naar de achtergrond te verplaatsen. Door de simulator te sluiten terwijl de shift ingedrukt is zal de simulator geheel afsluiten.

Zowel de Voorfrees- als de gatcyclus zijn aangepast om meer consistent te zijn met andere cycli binnen Edgecam. Dit is o.a. te zien in het feit dat het niet langer noodzakelijk is om een snedeopdeling op te geven in de voorfreescyclus, zoals dat al het geval was bij het contourfrezen, wanneer de gebruiker in één keer op diepte wil frezen
Net als de voorfreescyclus is het ook bij het boren niet langer nodig om een startvlak op te geven wanneer Huidig ruwdeel gebruikt wordt. Edgecam bepaalt automagisch het startvlak op basis van het huidige ruwdeel.

Voor gebruikers van het draaderoderen een aantal verbeteringen doorgevoerd aan de machine configurator. Ondersteuning voor meerdere versies van de EDM Expert is nu mogelijk tezamen met een nieuwe technologie instelling waardoor cycli automatisch kunnen schakelen tussen de correcte EDM Expert technologie.
De ACVision en Excetek postprocessoren hebben nu meer opties waardoor gebruikers meer controle hebben.
Tot slot is het nu mogelijk om tags non-parallel uit te voeren tijdens de terugtrekverplaatsing. “Dit zorgt voor een nettere nc-code en een contante tag breedte over het gehele product,” aldus John Buehler.