Juni 2014 – CGTech zal op de International Machine Tool Show van 2014 op haar stand (E-3346) versie 7.3 van VERICUT laten zien. Deze nieuwste versie van de VERICUT cnc machinesimulatie, -verificatie en –optimalisatiesoftware simuleert alle typen cnc-bewerkingen, inclusief het boren en trimmen van composieten, waterstaalsnijden, popnagelen, robotbewerkingen, draai/freesmachines en hexapods. Het kan volledig onafhankelijk draaien, maar kan ook in de belangrijkste cam-systemen geïntegreerd worden, zoals Edgecam cadcam.

Een eigenschap die de afgelopen versies gemeen hadden is de focus, die ligt op volledige integratie met zowel de cadcam- als de machine-industrie. Hierdoor heeft VERICUT een plaats in het hart van het cnc-bewerkingsproces veroverd in alle industriesectoren van zware tot lichte constructie, inclusief de luchtvaart en defensie, olie en gas, auto en transport, motorsport en medische instrumenten en implantaten.

VERICUT’s machinesimulatie detecteert botsingen en bijna-botsingen tussen alle machineonderdelen: niet alleen het gereedschap, de spil, ruwmateriaal, klemmen, de gereedschapswisselaar, de tafel, maar ook eventuele door de gebruiker toegevoegde objecten. Het is ook mogelijk specifieke gebieden aan te geven waar op bijna-botsingen gecontroleerd wordt en as-overschrijdingen te detecteren. Alle bewegingen van de bewerking kunnen doorlopend, stap voor stap of achteruit gesimuleerd worden in VERICUT’s Review-modus.

Met VERICUT Reviewer zijn animaties van het CNC bewerkingsproces beschikbaar op de werkplaats, maar ook voor toeleveranciers, klanten en andere productie-engineers. Deze viewer is een stand-alone stuk software waarvoor geen aparte licentie benodigd is. Voor de eerste keer op IMTS is ook de iPad-app beschikbaar waarmee de reviewer-bestanden bekeken kunnen worden.

Integratie met cam-software

VERICUT is een onafhankelijk systeem en kan elke NC-code draaien, dus zowel handgeschreven als door cam-software uitgegeven programma’s. In dat geval kan VERICUT in het cam-systeem geïntegreerd worden. Ondersteunde cam-pakketten zijn onder anderen Vero’s Edgecam, Dassault’s CATIA®, Siemens PLM NX®, Delcam’s PowerMil®l en FeatureCAM®, DP Technologies’ Esprit®, CNC Software’s Mastercam® en OpenMind’s Hypermill®.

De verificatie die VERICUT biedt maakt het gebruikers mogelijk het resultaat van de simulatie te analyseren. Het 3D-model kan meerdere keren en onder elke hoek doorgesneden worden, wat gebieden bereikbaar maakt die in een massief onderdeel onmogelijk te bekijken zijn, zoals gaten die in elkaar uit komen.

Integratie met gereedschapsleveranciers en gereedschapbeheer-systemen
Zoals bij alle softwaresystemen het geval is, heeft de nauwkeurigheid van de ingegeven data direct invloed op de uitvoer. Daarom is een correct model van het gereedschap en de houder noodzakelijk voor een effectieve en nauwkeurige simulatie van het bewerkingsproces. De grote gereedschapsleveranciers, zoals Sandvik®, Kennametal® en Iscar®, hebben inmiddels 3D-modellen beschikbaar gesteld en VERICUT kan deze data inlezen voor gebruik tijdens de simulatie. VERICUT heeft ook een koppeling met gereedschapsbeheersystemen als TDM Systems® en WinToo®l, met directe toegang tot de database met snijgegevens. Voorinstelapparaten van onder anderen Zoller® en Speroni® kunnen de daadwerkelijke gemeten uitsteeklengte en diameter rechtstreeks naar VERICUT sturen.

Simulatie van alle typen machines

CGTech heeft samengewerkt met eindgebruikers en machinefabrikanten en –distributeurs om nauwkeurige en effectieve Virtual Machine Tool-configuraties op te bouwen. Mogelijkheden reiken van eenvoudige 3-assige freesmachines tot multi-assige bewerkingscentra, eenvoudige 2-assige draaibanken tot complexe draai/frees-combinaties met subspindel en robotbelading, water- en lasersnijmachines en slijp- en polijstmachines.

VERICUT simuleert elk merk bewerkingsmachine, inclusief DMG MORI®, MAZAK®, Makino®, Matsuura®, Hermle®, Chiron®, Starrag®, WFL®, Nakamura-Tome® en vele anderen.

Andere producten

Met de groei van de diverse additieve productiemethoden, heeft CGTech het simuleren van de cnc-machines die hiervoor toegepast worden mogelijk gemaakt. Ook automatische boor- en bevestigingsmachines zoals deze in de luchtvaartindustrie toegepast worden worden ondersteund door middel van VERICUT Drilling & Fastening (VDAF). Hiermee kunnen de bewegingen van deze machines gesimuleerd worden met dezelfde nc-code als die, die de machines bestuurd. Simulatie is ook hier onafhankelijk van de programmeermethode, en VDAF kan code inlezen vanuit elk programmeersysteem.

Dankzij de modulaire opbouw is VERICUT erg flexibel: alleen de onderdelen die nodig zijn hoeven aangeschaft te worden. Later is het eenvoudig eventuele uitbreidingen toe te voegen, omdat CGTech licentieuitbereidingen direct beschikbaar kan stellen. VERICUT draait op Windows-systemen en wordt als 32- en 64-bits toepassing geleverd. G-codes en CAM center-line (CL)-formaten worden ondersteund.

Over CGTech

Met het hoofdkantoor in Irvine, Californië, heeft CGTech zich gespecialiseerd in het simuleren, verifiëren, optimaliseren en analyseren van NC en CNC-machines. Sinds 1988 is CGTech’s product, de VERICUT-software, de industriële standaard geworden voor het simuleren van CNC-programma’s om fouten, mogelijke botsingen en inefficiënte bewerkingen te detecteren voordat de machine in beweging wordt gezet. Met kantoren over de hele wereld wordt VERICUT software gebruikt door bedrijven met alle mogelijke afmetingen, universiteiten en overheidsinstellingen.