Widenhorn zal in december de nieuwste versie van de marktleidende CNC-software Edgecam lanceren in de Benelux. Deze bevat naast veel nieuwe mogelijkheden voor frezen, draaien en draai-frezen, een volledig nieuwe module voor draadvonken. Edgecam 2013 R1 biedt een gebruikersvriendelijke interface voor het programmeren van alle typen draaderodeer-besturingen. Standaard worden een serie in de praktijk geteste postprocessors en intelligente snij-instellingen meegeleverd. De nieuwe cycli kennen de uitgangsmateriaalvorm en genereren daardoor slimme snijbewegingen en korte cyclustijden.

Draadvonken eenvoudig te programmeren

Vernieuwde Draadvonk ModuleGebruikers hebben de keuze tussen meerdere vooraf bepaalde bewerkingsstrategieën, zoals “onbemande nachtdienst” of “bemande dagdienst”. Ook kunnen ze eenvoudig een eigen strategie opbouwen.
Andere features zijn onder anderen verschillende hoek-bewerkingen, meerdere methoden voor het laten staan van ondersteuningsmateriaal, voor- en nabewerkingsmogelijkheden, diverse stempels en mallen en een intelligente kamer-strategie. Afbeeldingen in de dialoogvensters, vergelijkbaar met de overzichtelijke operaties van Edgecam, maken het programmeren van cycli en het programmeren van de automatische featureherkenning eenvoudiger en overzichtelijker.

Verbeteringen voor Frezen

Naast de nieuwe draadvonk-module zijn ook voor bestaande draai- en frees-gebruikers diverse verbeteringen aanwezig. Zo biedt de innovatieve Waveform-strategie voor het voorfrezen nu Startgat-opties voor slimme inloop en verder verkorte cyclustijden. De contourfrees-cyclus heeft nu de mogelijkheid om scherpe hoeken af te ronden of af te schuinen zodat afbramen niet meer noodzakelijk is.
Het uitgangsmateriaalvenster heeft als nieuw type ‘Buisvormig’ uitgangsmateriaal. Daarnaast is het uitgangsmateriaal vanaf nu parametrisch: het is eenvoudig vanuit het Features-venster aan te passen.

Verbeteringen voor Draaien

De automatische featureherkenning sorteert features op basis van onderlinge afstand zodat cycli ze op een logische manier bewerken. Ook nieuw is de mogelijkheid in de draaiomgeving U- en V-groeven te vinden. Een andere verbetering in de draai-omgeving is de nieuwe cyclus Contour Voorfrezen, die het materiaal verspaant volgens de vorm van het uiteindelijke profiel, wat voor efficiënte banen zorgt bij giet- en smeedstukken. Doordat het gereedschap langer in contact blijft met het materiaal, worden ook inloop-bewegingen geminimaliseerd. De cyclus houdt rekening met de vorm van het uitgangsmateriaal voor zowel het bepalen van de in- en uitlopen als het minimaliseren van luchtsneden halverwege het profiel.

Simulatie en sneller berekenen van gereedschapsbanen

De Simulator is verder verbeterd met de mogelijkheid de weergave terug te spoelen naar een vorig punt in het bewerkingsproces. Dankzij het feit dat de 5-assige cyclus als extern 64-bits-proces op de achtergrond uitgevoerd wordt, wat simultaan gebruik van meerdere processors mogelijk maakt, worden gereedschapsbanen veel sneller gegenereerd. Ook in de Frees/Draai-omgeving is het nu mogelijk de gereedschapsbanen op de achtergrond uit te laten rekenen, waardoor gebruikers door kunnen programmeren aan de volgende baan, terwijl Edgecam nog bezig is met berekenen van complexe banen.

Edgecam en Autodesk Inventor

Edgecam is een gecertificeerd partner van Autodesk Inventor en versie 2013 R1 biedt een directe link naar Autodesk Vault 2013, waarmee het voor gebruikers mogelijk wordt hun Edgecam-bestanden hierin onder te brengen. Dit maakt het mogelijk om wijzigingen en voortgang bij te houden en kunnen verschillende gebruikers hun eigen bestanden in de gaten houden. Via Edgecam’s Vault-menu heeft de gebruiker directe toegang tot bestanden zodat deze in- en uitgecheckt kunnen worden en de geschiedenis bekeken kan worden. Als Edgecam-bestanden die een Inventor-bestand bevatten uit de Vault uitgecheckt worden en in Edgecam geopend worden, worden eventuele wijzigingen aan het Inventor-bestand automatisch herkend, waarna de gebruiker de mogelijkheid krijgt om deze over te nemen in het Edgecam-bestand. Naast Inventor heeft Edgecam ook een associatieve koppeling met alle andere populaire 3D CAD systemen.

Widenhorn al bijna 30 jaar de Edgecam partner voor de Benelux

Widenhorn is al bijna 30 jaar de leverancier van Edgecam in de Benelux en heeft inmiddels meer dan 1250 licenties en een veelvoud aan CNC-machines met machine simulatie geïmplementeerd. Doordat Nederland vaak voorop loopt met nieuwe innovatieve machines, worden postprocessoren ontwikkeld door Widenhorn wereldwijd gebruikt. Door de jarenlange constante omzet en de inhoudelijke kennis is Widenhorn al bijna 10 jaar Strategic Reseller van Edgecam. Hierdoor kan Widenhorn een belangrijke stem laten horen in de ontwikkeling van de software.