De  nieuwe Edgecam 2016 R2 biedt een significante tijdbesparing bij het laden van modellen en parts. Tijdens de testen laden de bestanden zo´n 20 keer sneller, omdat er gebruik word gemaakt van ´tesselation´.

Edgecam product manager, Simon Mee zegt: “Deze nieuwste versie van Edgecam breekt een model af in driehoekjes, deze worden zo opgeslagen dat ze veel sneller teruggelezen kunnen worden dan voorheen.”

De nieuwe versie is volledig 64bits, dit verbeterd de toegang tot het geheugen. In het verleden was de machinesimulatie en de banen calculatie al wel 64bits, maar de rest van het pakket was nog 32bits. “Dit gaf beperkingen voor bewerkingen met grote modellen, maar nu Edgecam volledig 64bits is hebben we de mogelijkheid om met grotere onderdelen en met meer gereedschapsbanen te werken. De verwerking van de banen gaan nu ook sneller door het 64 bit geheugen”

In een nieuwe module is de volledige ondersteuning voor ‘rotary head’ toegevoegd, deze machines worden met name veel gebruikt bij de productie van grote onderdelen zoals in de olie en gas industrie. In deze industrie wordt er vaak bewerkt met een roterende kop terwijl het onderdeel stationair blijft op de rotatietafel. Bij deze machines word de secundaire spindel gebruikt voor kotter en draai bewerkingen.

Ondersteuning voor ‘nutated head’ op draai-frees combinaties van Fanuc, Siemens en Heidenhain besturingen zijn nu ondersteund in de machineconfiguraties.

Verbeteringen zijn doorgevoerd voor draaibanken met schuine turrets, deze kunnen nu in de correcte posities weergegeven worden, in het verleden waren hier de boven en onder turret parallel aan elkaar.

Draaien, Frezen en Draaderoderen hebben allemaal profijt van meerdere verbeteringen, waaronder verbeteringen bij groefsteken. Verbeteringen bij voorsteken hebben er voor gezorgd dat er niet meer handmatig gekozen hoeft te worden om de radiuscompensatie handmatig toe te voegen, deze word automatisch toegevoegd.

“De cyclus detecteert nu automatisch een kleine radius of afschuining op een groeffeature” dit bespaart niet alleen maar cyclustijd maar zorgt er ook voor dat er minder gekeken hoeft te worden naar loze sneden.” De voorsteken cyclus heeft ook nieuwe tussenliggende sneden waardoor het aantal extra benodigde sneden voor het bewerken van een grote groef bepaald kunnen worden.

Edgecam 2016 R2 blijft werken aan EWS, er kunnen nu ook 3D IGES bestanden geopend worden en als deze geladen zijn kunnen ze omgezet worden in een solid met bestaande tools zoals schetsvlakken en regeloppervlakken.

Er is verbeterde functionaliteit voor zowel draaifrezen als frezen waaronder een nieuw algoritme, waardoor er minder code gegenereerd word zonder nauwkeurigheid te verliezen. “Dit is goed zichtbaar wanneer er direct vanaf een 3r model lijnen of vlakken geselecteerd worden, de coördinaten worden nu berekend vanuit lijnen en bogen wat de hoeveelheid NC drastisch verminderd”

Hoekstrategieën zijn nu ook beschikbaar met geometrie radiuscompensatie, voorheen was dit alleen beschikbaar voor middelpunt baan.

Een andere verbetering is het beperken van de banen die de hoek om lopen bij het selecteren van vlakken op solids, deze verbetering zal automatisch doorgevoerd worden bij het regenereren van een reeks.

De nieuwe handmatige draaifeature is nu gemakkelijk (achteraf) aan te passen door middel van een bewerken knop.

De geavanceerd simultaan cyclus heeft profijt van 7 nieuwe of verbeterde functies, allemaal gericht op het mogelijk maken van nieuwe gereedschapsbanen.

Het ‘multiblade machining’ ofwel impeller frezen heeft nieuwe mogelijkheden voor botsingdetectie samen met nieuwe mogelijkheden op de groeven na te bewerken. Het voorfrezen tabblad heeft nu een nieuwe functie waarmee 5-assige banen gespiegeld kunnen worden.

Poort-bewerkingen heeft twee verbeteringen gekregen, de cyclus heeft nu een automatische hartlijn deze word bepaald ten opzichte van de te bewerken oppervlaken. Als de baan de dicht bij komt zal hij automatisch wegkantelen waardoor banen die eerst onmogelijk zouden zijn nu mogelijk worden. Ook is er een nieuwe functie, ‘edge rolling’ dit verlengt de banen bij het inlopen waardoor een beter freesbeeld ontstaat.

Bij het gebruiken van swarfen zullen er nieuwe functies zijn in het meer instellingen tabblad, Maximum hoekstap en hoeklimieten. Deze zijn toegevoegd omdat sommige machines moeite hebben met grote rotatiehoeken.

Er is ook een nieuw patroon toegevoegd: Flowline (vloeilijn) hierbij hoeft maar 1 vlak geselecteerd te worden en kan er gekozen worden of er om het vlak heen gewerkt word of in de richting van het vlak. De bewerkingen zijn hier extreem snel. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het bereiken van een specifiek patroon / freesbeeld op een oppervlak.

Kleuren worden nu meegenomen in het filteren van entiteiten.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de tastcycli kan er nu direct geselecteerd worden op de solid en omdat de posities dan associatief zijn ten opzichte van het model, worden bij herladen van een model direct de posities aangepast.

Er zijn ook een aantal nieuwe weergave en interface verbeteringen doorgevoerd in edgecam 2016 R2. Een commentaar veld is toegevoegd aan alle cycli, waarin algemeen commentaar meegegeven kan worden over bewerkingen. Het setup venster is nu op een zelfde manier geïntegreerd als het features-, reeks-, en lagen-venster na feedback van gebruikers.

Edgecam 2016 R2 blijft dialoogvensters updaten met afbeeldingen en tekst velden ter ondersteuning van de specifieke functies. De Help functie is ook uitgebreid voor axiaal frezen, projecteer cyclus, rest nafrezen. Om een oude zin aan te halen: “een foto zegt meer dan 1000 woorden” de verbeterde omschrijvingen helpt gebruikers sneller te snappen wat er aan de hand is en verkleint de leercurve.