April 2014 – De overstap van handmatig programmeren naar Delcam’s PartMaker CAM-software heeft het Clippard Minimatics mogelijk gemaakt nog complexere onderdelen te produceren dan ze tot nu toe, in ruim 50 jaar miniatuur vloeistof`aangedreven apparatuur maken, gedaan hebben.

William Leonard Clippard, Jr. heeft in 1941 in Cincinnati, Ohio, het Clippard Instrument Laboratory opgericht, met als oorspronkelijke producten elektronische test-apparatuur en magnetische en radio-frequentie-spoelen. De eerste miniatuur vloeistofaangedreven apparaten die Clippard ontwierp en bouwde waren voor intern gebruik, voor op de eigen productielijn. In het begin van de jaren ’50 heeft Clippard de Minimatic® componenten als een nieuwe productlijn geïntroduceerd, met groot succes. Er was veel vraag naar miniatuur-pneumatica en omdat er geen vergelijkbare producten op de markt waren was de Minimatic®-lijn zo populair dat het Clippard’s primaire product werd en uiteindelijk de nieuwe naam van het bedrijf bepaald heeft.

Voor de aanschaf van PartMaker, werden alle onderdelen binnen Clippard Minimatics met de hand geprogrammeerd. “Ons belangrijkste doel bij het aanschaffen van PartMaker was het programmeren van onderdelen voor al onze machines,” vertelt Scott Fible, een van de CNC-programmeurs bij Clippard Minimatics. “We hebben een Star SB-16 type D, drie verschillende Citizen-machines, Ganesh machines en Haas freesmachines. Ze worden nu allemaal met PartMaker aangestuurd.”

Na de investering is hij een week lang getraind in het gebruik van de PartMaker-software. “Ondanks het feit dat ik voorheen geen CAM-ervaring had, was ik aan het einde van de week al onderdelen aan het programmeren,” aldus Scott Fible. Naderhand hebben 4 anderen ook de training gevolgd, zodat de vijf verschillende typen machines door vijf verschillende mensen geprogrammeerd worden.
“We hebben nu al complexere onderdelen gemaakt dan we vroeger hadden durven proberen. Nu we PartMaker hebben, kunnen we het product extern programmeren én simuleren en zo controleren of het product en het programma geschikt zijn voor de machine.”

“We gaan binnenkort een nieuwe machine kopen voor een nieuwe lijn onderdelen, met het doel onbemande nachtdiensten te kunnen draaien. Vroeger kwam er erg veel kijken bij de aanschaf van een machine, niet alleen op het gebied van de mogelijkheden, maar ook of deze qua programmeren en bediening bij de al bestaande machines zou passen. Nu weten we dat we alles aan kunnen sturen met PartMaker, dus die laatste vraag is niet belangrijk meer. Als ze een machine kunnen bouwen, heb ik er vertrouwen in dat PartMaker er een postprocessor voor kan schrijven.”

Buiten de positieve indruk van de software, is Scott Fible ook erg te spreken over de ondersteuning: “De updates zijn super, en de service en technische ondersteuning is geweldig.”

Als bedrijf in een competitieve markt, moet de productie van Clippard Minimatics op maximale snelheid lopen. Scott Fible legt uit: “We hebben altijd direct resultaat nodig. Met PartMaker is het programmeren van onderdelen zoveel eenvoudiger geworden, de overgang vanaf handmatig programmeren is enorm.”