Aan het eind van de zomer en het begin van de laatste maanden van het jaar staat de Technische Industriële Vakbeurs in combinatie met de METAVAK op het programma in Hardenberg. Dit biedt direct een mooie gelegenheid voor bedrijven om hun innovaties en ontwikkelingen, gemaakt en afgerond tijdens de zomerperiode, voor een groot publiek te lanceren. Widenhorn Industriële Automatisering doet dit al jaren niet anders. Zo is er naast de nieuwe releases van Edgecam, Vericut, SpaceClaim en PartMaker, een geheel eigen ontwikkeling te zien, Edgecam Art voor het frezen van foto’s en afbeeldingen.

Edgecam 2014R2
De nieuwste versie van Edgecam, die in preview voor het eerst te zien was op de MACH-beurs, toont vele nieuwe mogelijkheden voor gebruikers met een serviceabonnement. General Manager van Edgecam Raf Lobato zegt: “Er zijn diverse nieuwe mogelijkheden in Edgecam 2014 R2, waaronder 2D naar 3D-omzetting voor Part Modeler, integratie met Sandvik’s Adveon gereedschapsbibliotheek en een dynamische manier om bewerkingsvlakken aan te maken. Daarnaast komen Job Reports beschikbaar op tablets en telefoons. Al deze vernieuwingen zijn standaard voor gebruikers met een serviceabonnement.

Daarnaast is de compleet nieuwe manier van cam programmeren te zien; Edgecam Workflow. De baanbrekende Workflow-interface van Edgecam is in 2014R2 nog sneller geworden. Waar de nieuwe interface al bekend stond om de mogelijkheid binnen enkele seconden gereedschapsbanen te produceren, zijn op basis van feedback van de gebruikers diverse verbeteringen doorgevoerd. De nieuwste release van Edgecam is inmiddels naar alle Edgecam gebruikers in de Benelux met een serviceabonnement gestuurd en er is ook nog een mogelijkheid om de updatetraining hiervoor te volgen. Deze zal plaatsvinden in oktober in het trainingscenter in Rhoon.

Edgecam Art
Een eigen ontwikkeling als add-on voor alle Edgecam systemen, is de Edgecam Art module. Met de Edgecam Art module kunt u van een foto direct gereedschapsbanen maken. Edgecam maakt gereedschapsbanen die variëren in diepte afhankelijk van het contrast van uw foto. Door gereedschapsbanen als een reliëf te creëren is een foto goed zichtbaar in bijvoorbeeld aluminium.

“In deze module is het mogelijk de breedte van de foto op te geven en de nauwkeurigheid te bepalen,” legt Alban Tilanus software en support engineer uit. “Daarnaast is het mogelijk te definiëren hoe Edgecam het reliëf neer moet leggen, je kan dan aangeven of een donkere passage juist diep of ondiep moet liggen. De gereedschapsbanen kunnen zowel horizontaal, verticaal of horizontaal en verticaal door elkaar heen geplaatst worden.” De mogelijkheden zijn divers en naast foto’s kunnen ook logo’s, afbeeldingen e.d. worden gefreesd, zodat een nieuwe dimensie wordt gegeven aan de cadcam mogelijkheden die Edgecam al biedt. De module is constant in ontwikkeling, waardoor er meerdere opties ontstaan om een afbeelding in metaal weer te geven.

Vericut 7.3 biedt focus op integratie
De nieuwste versie van de Vericut 7.3 cnc machinesimulatie, -verificatie en –optimalisatiesoftware simuleert alle typen cnc-bewerkingen, inclusief het boren en trimmen van composieten, waterstaalsnijden, popnagelen, robotbewerkingen, draai/freesmachines en hexapods. Het kan volledig onafhankelijk draaien, maar kan ook in de belangrijkste cam-systemen geïntegreerd worden, zoals Edgecam cadcam.

Een eigenschap die de afgelopen versies gemeen hadden is de focus, die ligt op volledige integratie met zowel de cadcam- als de machine-industrie. Hierdoor heeft VERICUT een plaats in het hart van het cnc-bewerkingsproces veroverd in alle industriesectoren van zware tot lichte constructie, inclusief de luchtvaart en defensie, olie en gas, auto en transport, motorsport en medische instrumenten en implantaten.

TIV / METAVAK Hardenberg deelname
Widenhorn staat al vele jaren op de Technische Industriële Vakbeurs & METAVAK Hardenberg. Dit jaar zijn de innovaties op softwaregebied te zien op stand 444.