Juli 2014 – PartMaker 2014 introduceert Vortex in PartMaker CAM suite. Vortex is Delcam’s nieuwste hogesnelheidsfrezen strategie. Vortex zorgt ervoor dat de aangrijpingshoek tussen het gereedschap en het materiaal gelijk blijft, zelfs in inwendige hoeken. Hierdoor is het mogelijk om optimale snijcondities toe te passen op de gehele gereedschapsbaan. Door de aangrijpingshoek constant te houden is de druk op het gereedschap constant waardoor diepere sneden mogelijk zijn dan bij de meer traditionele voorbewerk strategieën. Snede diepten tot de gehele snijlengte zorgen voor een maximaal verspaand volume bij volhardmetalen gereedschappen en reduceren de cyclustijden met tot wel 60%. Vortex is gratis beschikbaar als upgrade voor bestaande PartMaker Advanced Surface Machining (ASM) licenties.

Verbeterde achterdraai functionaliteiten

PartMaker 2014 bevat gespecialiseerde functionaliteiten  voor het ondersteunen van het automatisch programmeren van achterdraaibeitels. Achterdraaibeitels worden voor vele soorten kleine draaiproducten gebruikt, vooral op langdraaibanken. Met hun unieke geometrie en snij karakteristieken kunnen achterdraaibeitels gebruikt worden om de noodzaak voor meerdere verschillende gereedschappen te elimineren. Dit heeft een gunstig resultaat op de cyclustijd en oppervlaktekwaliteit van de gedraaide vlakken. Maar door de verschillende hoeken en radii kan het maken van een correcte gereedschapsbaan een uitdaging zijn. PartMaker 2014 is deze uitdaging aangegaan en introduceert een unieke eigen methode voor geautomatiseerd programmeren met achterdraaibeitels van zowel inwendige- als uitwendige draaicontouren.

Nieuwe NC code viewer

PartMaker 2014 heeft een volledig vernieuwde NC viewer waardoor het nog gemakkelijker wordt om de NC code welke gegenereerd wordt door PartMaker te analyseren. PartMaker’s nieuwe viewer biedt de mogelijkheid om automatisch de wacht- en sync-codes gelijk te leggen voor machines met meerdere kanalen. Door simpelweg te klikken op de “Align Wait/Queue Commands” knop te klikken kan de gebruiker snel zien welke processen tegelijkertijd worden uitgevoerd in een CNC programma met meerdere kanalen. Deze functionaliteit kan automatisch toegepast worden aan een breed spectrum van besturingen die veel gebruikt worden op meer-assige bewerkingscentra en langdraaibanken.

Verbeteringen in het Oppervlakkenfrezen

Naast de Vortex strategie bevat PartMaker  ook een aantal nieuwe en krachtige verbeteringen op het gebied van oppervlakkenfrezen (Advanced Surface Machining module = ASM). Eén van de innovatieve nieuwe functies in ASM is een krachtige snedeopdeling routine in de voorbewerk strategie (area clearance strategy). Door de snedeopdeling parameters te manipuleren in ASM zal PartMaker 2014 automatisch tussenliggende sneden gaan invoegen om de traptreden die overblijven na voorbewerken tot een minimum te beperken. Deze methode zorgt ervoor dat het oppervlak na het voorbewerken gemakkelijk en veilig nabewerkt kan worden met bijvoorbeeld een bolkopfrees zonder gereedschapbreuk of inefficiënte cyclustijden. Ook is de kwaliteit van de raster nabewerk strategie sterk verbeterd met een geoptimaliseerde parallelle sneden optie.

Nieuwe gereedschapstypen

PartMaker 2014 bevat een aantal nieuwe gereedschapstypen in de gereedschapsbibliotheek. PartMaker zijn gereedschapsbibliotheek bevat nu expliciete opties voor conische vingerfrezen, neutrale draaibeitels en de eerder genoemde achterdraaibeitels. Als extra optie biedt de software automatisch de optie om te kiezen tussen een vlakke onderkant, hoekradius of complete radius als een vingerfrees wordt aangemaakt. De mogelijkheid om achterdraaibeitels en conische frezen te kunnen gebruiken is gratis beschikbaar als upgrade voor PartMaker Advanced Tool licenties.

Sneller programmeren van in- en uitlopen

PartMaker 2014 laat gebruikers, in draai- en frees operaties, de in- en uitlopen sneller opgeven dan ooit tevoren. Was het vroeger een apart dialoogvenster, nu is de in- en uitloop opgenomen in het hoofd dialoogvenster en de waarden kunnen gemakkelijk gekopieerd worden tussen inloop en uitloop en vice versa. Deze verbetering verkort de programmeertijd, reduceert de benodigde muisklikken en verkleint de kans op fouten.

Krachtigere 2D kamer strategie

PartMaker 2014 bevat een verbeterde 2D kamer routine. Deze krachtige functionaliteit zorgt voor meer efficiënte en intelligente materiaal verspaning in 2D kamers. De nieuwe methode detecteert automatisch waar zich nog materiaal  bevindt en houdt hier rekening mee met het genereren van de vrijloopbewegingen. Hierdoor zijn grotere stappen mogelijk waardoor de cyclustijd verkort wordt. De gereedschapsbanen die gegenereerd worden door de vernieuwde kamercyclus zal automatisch proberen het gereedschap op diepte te houden om lucht frezen tot een minimum te beperken.

Verbeteringen in PartMaker Modeling

PartMaker Modeling 2014 bevat een aantal innovatieve verbeteringen. De belangrijkste van deze verbeteringen is de introductie van PartMaker’s Smart Feature Manager. Deze feature herkenner herkent alle vormen/features in een bijvoorbeeld een STEP model zonder historie. Krachtige filters maken het mogelijk om features te herkennen op basis van specifieke criteria. Zo kunnen bijvoorbeeld M8 gaten gevonden worden of alle afrondingen met een radius kleiner dan 6mm. De Smart Feature Manager maakt het mogelijk om aanpassingen sneller door te voeren waardoor de voorbereidingstijd tot een minimum beperkt wordt. Tussen de verbeteringen zit ook de mogelijkheid om geometrie om te slaan op een cilinderwand, iets waar de meeste CAD systemen moeite mee hebben.

Overige productiviteit verbeteringen

  • Meerdere niveaus voor undo en redo in de gehele CAM suite
  • Verbeteringen in het cilindrisch projecteren
  • Transparantie voor geïmporteerde solids
  • Verbeteringen in het programmeren van producten welke opgespannen zijn op  rotatietafels en zuilen.
  • En nog heel veel meer!