SpaceClaim, de leider op het gebied van toegankelijke 3D CAD software voor de technische sector, lanceert SpaceClaim Engineer 2012. Deze versie introduceert nieuwe mogelijkheden op het gebied van reverse engineering, model voorbereiding voor simulatie, analyse en CAM. Deze nieuwe functionaliteiten komen bovenop de toegankelijke interface, hoge gebruiksgemak en lage aanschafprijs van SpaceClaim, waardoor nu nog meer engineers, ontwerpers en CAM programmeurs profijt kunnen hebben van SpaceClaim’s innovatieve 3D direct modeling technology.

De combinatie van gebruiksgemak en lage kosten zorgen ervoor dat de totale gebruikskosten tot 50% lager liggen dan bij traditionele CAD systemen. SpaceClaim blijft markten veroveren waar traditionele CAD systemen niet geschikt of te complex voor zijn. Dit door simpele ontwerp taken uit te voeren, waar gebruiksgemak en uitwisselbaarheid tussen verschillende 3D formaten vereist zijn voor het goed uitvoeren van de taken van engineers, ontwerpers en CAM programmeurs.

“Voor SpaceClaim was het voor mij niet mogelijk om mijn werk te doen in 3D”, aldus Steve Tyler, eigenaar van Austmarinetech. “Wij hebben zo veel ontwerpwijzigingen dat het niet de moeite waard is en al helemaal niet de investering om tijd te steken in een feature-based CAD systeem. Met SpaceClaim kan ik 2D en 3D ontwerpen van toeleveranciers openen en gemakkelijk verwerken in een ontwerp en on the fly aanpassingen doen. De direct modeling interface geeft me direct updates en over het geheel genomen heeft SpaceClaim mijn ontwerpproces met een factor 2 verbeterd en heeft het mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt.“

“SpaceClaim 2012 is een mijlpaal voor het bedrijf. SpaceClaim is nu met afstand het meest volwassen pakket binnen de nieuwe generatie van 3D CAD software. We zien dat SpaceClaim Engineer nu ook gekozen wordt voor het complete ontwerpproces en niet alleen voor kleine ontwerptaken,” aldus Chris Randles, president en CEO bij SpaceClaim. “Traditionele parametrische, feature-based systemen hebben de grenzen van hun kunnen bereikt in de markt, maar er is nog altijd een grote markt voor 3D CAD. De meeste tekenaars gebruiken nog altijd 2D of 3D software met beperkte mogelijkheden en slechte uitwisselbaarheid. SpaceClaim is innovatief, betaalbaar en toegankelijk. Het maakt het voor de gebruiker net zo gemakkelijk om 3D ontwerpen te maken, documenteren, en te delen als bijvoorbeeld het gebruiken van een tekstverwerker.”

Belangrijke nieuwe functionaliteiten:

 • De nieuwe Google Sketchup conversie detecteert gebieden die oorspronkelijk deel uitmaken van bijv. een cilinder of een kegel en vervangt deze door een exacte geometrie.
 • Nieuwe functies voor het aanpassen van solids zoals onder andere het dynamisch aanpassen van een kegel en afschuiningen op basis van een hoek.
 • Slimme oplossingen voor het herkennen en aanpassen van standaard gaten, zodat SpaceClaim steeds praktischer wordt om te gebruiken tijdens het CADCAM proces.
 • Significante performance verbeteringen op het gebied van grote samenstellingen en producten zorgen ervoor dat SpaceClaim het snelste 3D direct modeling pakket is.
 • Een nieuwe viewer zorgt ervoor dat software als Microsoft Outlook, Explorer en een nieuwe standalone applicatie SpaceClaim documenten kan weergeven.
 • Verbeteringen op het gebied van 2D documentatie bevatten o.a. exploded views, uitgelijnde en uitgevouwen secties, booglengte dimensies, tekst uitvullen, templates voor stukslijsten.
 • Voor plaatbewerking  zijn er vele nieuwe functies, zoals verstekhoeken, sneller uitslagen maken, bevestigingsbeugels en een optimale herkenning van plaatwerk features.
  Verbeterde selectie weergave maken het gemakkelijker om aan grote en complexe modellen te werken.
 • Gegarandeerde compatibiliteit met modellen van collegae, klanten en toeleveranciers voor KeyShot 3, Creo 1.0, Solidworks 2012 en Inventor 2012
 • De uitgebreide API biedt developers de mogelijkheid om meer plaatwerk parameters, 2D aanzichten en geavanceerde massa/gewicht eigenschappen te benaderen.
 • STL bestanden converteren naar solid.