September 2013 – De Nederlandse gereedschapmaker Van Hoorn Carbide is overgestapt naar Edgecam na positieve praktijktests met Edgecam’s Waveform voorbewerkingsstrategie. Edgecam Elitereseller Widenhorn Industriële Automatisering heeft de Waveform-strategie gedemonstreerd tijdens de vier onlangs gehouden technologiedagen bij Van Hoorn Carbide. Support Manager Michael van de Velde zegt dat de bezoekers de resultaten “verbazingwekkend” vonden, en velen van hen zijn van plan Van Hoorn’s snijgereedschappen en de Waveform-strategie te gaan combineren.

Twee teststukjes van 100x100x40mm, een van RVS304 en een van Al51st, werden bewerkt met volhardmetaalgereedschappen op de Mikron CVP600 met Heidenhain iTNC530-besturing van Van Hoorn Carbide. “De resultaten gaven duidelijk de voordelen van Waveform voorfrezen weer,” aldus Michael van de Velde. “Het verspaand volume voor het RVS onderdeel was 36,6cm3, bij een cyclustijd van vier minuten en 19 seconden met een voeding van 573mm/minuut en een toerental van 3581rpm, een gereedschap van 8mm diameter, 50% overlap en 16mm snedediepte. Voor het aluminium onderdeel lag het verspaand volume op 716,2cm3, bij een cyclustijd van slechts een minuut en 28 seconden, bij een voeding van 7162mm/minut en een toerental van 15915rpm, een gereedschap van 10mm diameter, 50% overlap en 20mm.”

Er kwamen zowel klanten van Edgecam als van Van Hoorn Carbide op de technologiedagen, en de demonstraties waren gericht op de nieuwe mogelijkheden die Waveform biedt. Waveform voorfrezen is een bewerkingstechniek waarbij de belasting van het gereedschap constant gehouden wordt door de aangrijphoek van het gereedschap met het materiaal gelijk te laten blijven. De gereedschapsbanen hebben een vloeiende vorm om scherpe bewegingen te voorkomen zodat de machine op snelheid blijft.

Michael van de Velde zegt dat er voorbeelden zijn waar Waveform cyclustijden met 75% teruggebracht heeft in vergelijking met een traditionele bewerkingsstrategie. “Er is ook veel minder gereedschapsslijtage, het bewerkingsproces is betrouwbaarder, er is een constante spaanbelasting en de machinebediener hoeft niet bij de machine te blijven om de voeding in hoeken en lastige gebieden terug te draaien. Waveform verlengt de gereedschapslevensduur, maakt gebruik van de volledige snijlengte van het gereedschap mogelijk en brengt cyclustijden terug: allemaal zaken die de bewerkingskosten verminderen.” Als bonus hebben de bezoekers van de technologiedagen WIA een demonstratie van Edgecam voor 3D-frezen zien geven tijdens de technologiedagen.

De samenwerking tussen Van Hoorn Carbide en WIA zorgt dat Van Hoorn gebruik kan maken van Edgecam voor het testen van hun gereedschappen, en WIA gebruikt de gereedschappen van Van Hoorn om Edgecam te testen op hun Fehlmann CNC freesmachine. Edgecam’s Strategic Partnership Manager, Wesley Tonks, zegt: “Dit soort samenwerking van experts resulteert in een optimalisatie van het productieproces, waarbij de klanten van beide bedrijven kunnen profiteren van de samengevoegde kennis van beide bedrijven. Zowel de gereedschappen van Van Hoorn als de berekening van de gereedschapsbanen zijn volledig geoptimaliseerd, zodat de beste resultaten mogelijk worden.”

Onderstaand kunt u enkele video’s bekijken van de bewerkingen die Widenhorn Industriële Automatisering samen met Van Hoorn Carbide uit heeft gevoerd.

Onderstaand kunt u enkele video’s bekijken van de bewerkingen die Widenhorn Industriële Automatisering samen met Van Hoorn Carbide uit heeft gevoerd. https://www.edgecam.nl/WIA-videowall