De baanbrekende Workflow-interface van Edgecam is in de laatste release nog sneller geworden. Waar de nieuwe interface al bekend stond om de mogelijkheid binnen enkele seconden gereedschapsbanen te produceren, zijn op basis van feedback van de gebruikers diverse verbeteringen doorgevoerd. Vooral in het voorbereiden van het product, waar het ruwdeel en klemmen voor de bewerking ingevoerd worden, zijn enkele opties toegevoegd die meer controle bieden en bovendien tijdswinst opleveren.

Workflow is specifiek ontwikkeld om kosten te besparen, kwaliteit te verhogen en kortere doorlooptijden te behalen door de gebruikers direct toegang te geven tot Edgecam’s technologie voor het snel bepalen en genereren van gereedschapsbanen.

Het commando Feature Bewerken biedt de gebruiker de mogelijkheid direct op het 3D-model een te bewerken feature te selecteren. Vervolgens is er de optie om voor of na te frezen, of beiden in 1 keer, zodat volledige controle over de bewerkingsvolgorde behouden blijft zonder dat complexe volledige automatisering nodig is.

In de Klemmen-beheerfunctie is de mogelijkheid toegevoegd een drieklauw of spantang in te voegen voor zowel de frees- als de draaiomgeving. Bovendien worden niet bij het ingelezen product passende klemmen automatisch verborgen zodat het kiezen van de gewenste klem eenvoudig is, zeker met de dynamische voorbeeldweergave die om het ruwdeel heen geplaatst wordt.

Er zijn diverse verbeteringen in de bewerkingsmogelijkheden in Edgecam 2014r1, waaronder de nieuwe Afbraamcyclus die op zowel 2D- als op 3D-geometrie toegepast kan worden. Met deze cyclus is het mogelijk in enkele klikken de bereikbare delen van het product af te bramen of af te schuinen zonder dat er door de gebruiker hier speciaal geometrie voor moet aanmaken.

Ook nieuw is de mogelijkheid 3D radiuscompensatie toe te passen op machinebesturingen die dit ondersteunen, zodat gereedschapsslijtage op complexe 3D-bewerkingen gecompenseerd kan worden. Hierdoor kan grotere nauwkeurigheid en controle op strak getolereerde producten behaald worden.

Andere verbeteringen in het gebruiksgemak van Edgecam zijn bijvoorbeeld een overzichtelijker assenkruis met gekleurde rotatiebalken en as-labels. De in 2013r2 geintroduceerde afbeeldingen in de cycli zijn verder uitgebreid naar den voor- en nadraaicycli zodat nieuwe en incidentele gebruikers makkelijker de juiste wijzigingen in gereedschapsbanen door kunnen voeren.

Edgecam 2014r1 biedt ook de mogelijkheid door middel van een eenvoudige grafische interface de standaard dialoogvensters aan te passen. De ‘maskers’ die hierdoor ontstaan kunnen weinig gebruikte instellingen verbergen of kritische waarden als standaard-instelling vastzetten. CAM-programma’s kunnen hiermee sneller en consistenter geprogrammeer worden.

De Edgecam Job Reports, een krachtig stukje software wat tijdens het maken van een CAM-programma automatisch op de achtergrond een associatief instelblad genereert met onder anderen gereedschaps- en instructielijst, cyclustijden en eventuele opmerkingen en afbeeldingen, is omgevormd naar een dynamische tool. Het nieuwe Live Job Reports is ontwikkeld om snel en simpel te zijn voor kleine gebruikers, maar biedt voor geavanceerdere gebruikers de mogelijkheid volledig naar wens aangepast te worden. Dankzij de nieuwe opbouw waarbij de data in real-time uit de gereedschapsdatabase gelezen wordt zijn de Job Reports sneller en flexibeler te benaderen, en omdat het een website is kan het systeem vanuit het volledige netwerk benaderd worden, ook vanaf PC’s zonder Edgecam en bijvoorbeeld smartphones en tablets. Het afdrukken van instelbladen voor de werkplaats wordt hiermee overbodig.

Edgecam’s CAD-oplossing Part Modeler is verbeterd op het gebied van het voorbereiden van aangeleverde Solids voor CAM. 3D-modellen uit andere pakketten kunnen ingelezen worden en Part Modeler biedt de mogelijkheid afschuiningen en afrondingen te vinden en deze in een enkele klik op te vullen. Ook complexere vormen in het 3D-model kunnen opgevuld worden om zo bijvoorbeeld snel een ruwdeel te maken van een voorbewerkt product.

Andere verbeteringen in Part Modeler zijn onder anderen verbeterde Loft- en Sweep-functies waarmee eenvoudiger complexe, vloeiende vormen getekend kunnen worden.

U kunt al deze verbeteringen in Edgecam bekijken op de Technishow in Utrecht. De Technishow wordt gehouden van 11 tot en met 14 maart 2014 in de Jaarbeurs Utrecht. Wij zijn te vinden op stand 11.D010.

Vraag nu al gratis kaarten aan.