Edgecam Designer

De juiste CAD voor CAM

Edgecam Designer is de verbinding tussen CAD (3d tekenen) en CAM (Productie), Designer is ideaal om je spanmiddelen te tekenen, 3D-modellen aan te passen of repareren of natuurlijk gewoon te tekenen. Hiermee is Designer een ideale oplossing om van 3D naar productie te gaan.

Designer in het kort:

 • Eenvoudig aan te leren, intuïtieve interface
 • “Direct modelling” tekenomgeving, dus aanpassingen direct op het model
 • Gecombineerd draadmodellen, oppervlakken en 3D-modellen bewerken
 • Krachtige 2d schets tools met automatisch gecreëerde oppervlakken
 • Reparatie van geïmporteerde modellen
 • Uitgebreide lijst van in te lezen extensies

Direct Modelling

Direct modelling betekend dat er aanpassingen gedaan kunnen worden direct op een model. Dit betekend dat er getekend kan worden vrij van de beperkingen van conventioneel 3D-tekenen. In plaats van te tekenen door een lange reeks stappen parametrisch op te geven en zo een model te vormen, kan je met Direct modelling de geometrie en vlakken direct verplaatsen uittrekken weghalen om zo precies te krijgen wat er gewenst is. Deze wijzigingen kunnen volledig vrij zijn of juist gestuurd door de exacte waardes die er nodig zijn ten opzichte van geometrie die er al is.

Hierdoor is het inzicht hoe een model van origine getekend is niet meer nodig, met direct modelling heb je als gebruiker alle vrijheid om de modellen aan te passen zoals gewenst en de gemaakte modellen zijn te importeren en te exporteren in één van de vele bestandsformaten die Designer ondersteunt.


Gebruiksgemak

Een eenvoudig menu en iconen met een uitgebreide online help-file maken het makkelijk om snel aan de slag te gaan met Designer. Dynamisch roteren, zoomen en pannen samen met programmeerbare sneltoetsen en muisknoppen helpen met het versnellen van het gebruik. Uiteraard kan je een onbeperkt aantal stappen terug en vooruit door het ontwerpproces. Het werken met meerdere lagen en meerdere nulpunten bij het tekenen en het geven van elke mogelijke kleur maakt het makkelijk om complexe tekeningen te maken of te bewerken. Supersnel renderen en eenvoudig zichtbaar maken en verbergen wat je wel of niet nodig hebt, maken makkelijk om te werken met kleine en hele grote bestanden en samenstellingen.


Modellen herstellen en repareren

Kleine gaten en openingen in 3D modellen kunnen automatisch gerepareerd worden, dat bespaart veel kostbare tijd die verloren kan gaan met het handmatig oplappen met kleine vlakjes. Als er kleine vlakken ontbreken kan Edgecam Designer automatisch passende geometrie berekenen, waardoor het makkelijk is om oppervlakken dicht te kunnen maken met de uitgebreide oppervlakken tools, dit maakt het reparatieproces een stuk sneller. Het repareren van solids die in eerste instantie goed lijken kan veel tijd schelen in het productieproces. Dit alles maakt het eenvoudig om met complexe 3D modellen te werken.


Onderdrukken van onnodige geometrie

Het komt erg vaak voor dat er modellen binnenkomen waar meer geometrie in getekend is dan makkelijk is om mee te werken. Een model vereenvoudigen levert dan een eenvoudigere en snellere productie op, dit kan met Designer eenvoudig aangepakt worden omdat modellen altijd direct aangepast kunnen worden, zonder vast te zitten aan de originele tekenstructuur. Direct modeling maakt dit snel en eenvoudig en is daarom extreem krachtig.

Het is ook mogelijk om ‘hulp’ solids te creëren voor de verschillende stappen in het productieproces. Dit maakt het bewerken soms makkelijker.


Geometrie vereenvoudigen

Naast het onderdrukken van vormen die niet nodig zijn bij het bewerken kan het soms makkelijk zijn om op verschillende stappen in het productieproces vereenvoudigde solids te hebben. Het weghalen van delen van de geometrie, zoals snijdende elementen, maakt het bewerkingsproces sneller en efficiënter. De mogelijkheid om modellen aan te passen zonder hinder te hebben van een historie is super krachtig.
Het maken van variaties van je model voor ieder stadium van het productieproces wordt eenvoudig en je bewerkingsproces word sneller en nog betrouwbaarder.

Powerful Sketching

Ook het schetsen (2d tekenen) is eenvoudig, er kan getekend worden uit de losse pols of juist met strikte stappen, hierbij wordt er gebruik gemaakt van de verschillende snappunten en de ingave van exacte coördinaten. Ook worden er suggesties gegeven op basis van de omliggende geometrie, dit maakt het tekenen makkelijk maar dat is wel met behoud van flexibiliteit door het achteraf altijd nog te kunnen wijzigen.


Geometrie om te bewerken

Edgecam Designer biedt een legio aan opties om geometrie te creëren die essentieel zijn voor de CAM-programmeur om modellen voor te bereiden. Deksels of afdichtingen maken voor gaten en kamers is een goed voorbeeld, dit is met designer zeer eenvoudig uit te voeren en garandeert de best mogelijke vlakken voor het verspanen. Met deze mogelijkheid is alles af te dekken, van eenvoudige gaten tot complexe kamers met een paar simpele muisklikken. Een uitgebreide selectie aan stuurcurves en begrenzingen maken het makkelijk begrenzingen en regelvlakken aan te maken geven de programmeur meer mogelijkheden dan ooit.


Werken met 2D Data

Edgecam Designer ondersteunt het importeren van 2D data zoals DXF en DWG, wat de gebruiker de mogelijkheid geeft om dit om te zetten naar 3D. Het omzetten wordt dan gedaan met behulp van de geïmporteerde 2D geometrie, deze wordt automatisch gecontroleerd op mogelijke extrusie profielen wat de overgang van 2D naar 3D eenvoudig maakt.


Veel verschillende CAD formaten

Edgecam Designer importeert data uit een grote hoeveelheid extensies en pakketten, zoals onder andere: Parasolid, IGES, STEP, ACIS, DXF, DWG, STL en VDA-bestanden. Ook de standaard extensies van de volgende pakketten worden ondersteund:

 • Catia V4 & V5
 • Pro/ENGINEER & PTC Creo
 • Autodesk Inventor
 • Siemens NX
 • SolidWorks
 • Solid Edge

Deze grote reeks aan importmogelijkheden verzekert gebruikers dat er gewerkt kan worden met de data van vrijwel elke leverancier. Zeer grote bestanden kunnen eenvoudig geopend en geoptimaliseerd worden en bestanden die werken met complexe ontwerpen zullen voordeel hebben van de eenvoud waarmee de CAD-data gemanipuleerd of aangevuld kan worden