EDGECAM 2021: Significant sneller in waveform voorbewerken

Tijd reductie is een sterk punt van de nieuwe versie!

De nieuwe en verbeterde functionaliteiten van de nieuwste EDGECAM versie geven de productie een extra impuls door kortere programmeertijden en snellere gereedschapsbanen.

Een aantal van deze tijdwinsten zijn bewerkstelligd door de rekentijd te reduceren middels EDGECAM 2021’s parallelle processing mogelijkheden. Twee van de populairste cycli, voorfrezen en nafrezen, hebben veel baat gehad aan de verbeteringen op het gebied van multi-threading technologie.

Enkele significante tijd reducties: EDGECAM’s wereldwijd erkende hoge snelheid waveform strategie is nu significant sneller geworden bij het genereren van gereedchapsbanen op zowel solids als draadmodel. Machining Market en Product Manager Miguel Johann verteld: “Verschillende benchmarktests tonen, in vergelijking tot de vorige versie, een verbetering van 30 procent in de rekentijden.” Daarnaast is ook de algehele verbetering van de software architectuur verantwoordelijk voor een gemiddeld 70 procent tijdsreductie op het controleren van de gereedschapsbanen in de simulator.

Een radicale herziening van de tast mogelijkheden draait geheel om ongeveer 8 nieuwe tastcycli, welke ondersteuning bieden aan een variëteit van machine tastcycli. De NC uitgave kan geconfigureerd worden voor Hexagon’s bestaande M&H tastcycli maar bieden ook ondersteuning voor andere besturingen zoals Siemens en Heidenhain.

Op basis van aanvragen van klanten zijn er ook zes nieuwe op geüpdatete commando’s beschikbaar in Inspect waaronder het aanpassen van meerdere bestaande features in één keer en het beïnvloeden van de richtingen voor lineaire of rechthoekige tast arrays.

Eén van EDGECAM’s meest gebruikte cycli, het vlakfrezen, bied nu betere controle over de gereedschapsbanen en reduceert cyclustijd en gereedschapslijtage.

Behalve tijdsreductie genereerd de per regio bewerken optie nog gelijkmatiger gereedschapsbanen. Elke regio van het onderdeel wordt eerst afgewerkt alvorens aan de volgende regio te beginnen. Een andere nieuwkomer binnen het vlakfrezen is de van buiten naar binnen strategie welke intelligentere gereedschapsbanen promoot alsmede ook de cyclustijd verkort.
Eerder, wanneer gekozen was voor mee- of tegenlopend ipv geoptimaliseerd, was de cyclustijd langer doordat het gereedschap een grote verbindingsbeweging moest maken. Met de nieuwe van buiten naar binnen strategie kunnen deze verbindingen veel efficiënter toegepast worden.
De eveneens nieuwe rand overlap functie garandeerd dat er geen loze banen worden uitgevoerd en dat er echt geen materiaal meer op het vlak blijft staan.

Extra in- en uitloop parameters voor draaibewerkingen geven meer controle over de secundaire beweging van de groef nasteekcyclus. Applications Engineer Mike O’Neill legt uit: “Groeven zijn er in alle vormen en maten, en zijn bovendien niet altijd symmetrisch. EDGECAM 2021 bevat een secundaire in- en uitloop venster waarmee de tweede kant van de groef andere in- en uitlopen toegewezen kan krijgen dan de eerste.”

Een andere draai gerelateerde verbetering bied meer controle wanneer gewerkt wordt met draaigereedschappen onder een hoek. Twee nieuwe velden, Hoek en blokkeer,  wordt het mogelijk een dynamisch stuurpunt te creëren waardoor het stuurpunt op dezelfde plek blijft in relatie tot de wisselplaat ongeacht de oriëntatie van het gereedschap.

Zwaluwstaartfrezen, welke in de vorige versie van EDGECAM werden geïntroduceerd, kunnen nu behalve met de spiebaancylus ook toegepast worden met de contourfreescyclus op zowel frees- als draaibanken. Features en vlakken kunnen worden geselecteerd in combinatie met een ondersnijdingsafstand om gemakkelijk botsingsvrije ondersnijdingen te frezen. Ook is, op veler verzoek, is de bescherm solid optie verbeterd waardoor nog veiliger banen worden gegenereerd als meerdere banen en/of selecteer vlakken wordt gebruikt.

   

Multitask machines zoals draai-frees combinaties, kunnen nu ook gebruik maken van gereedschappen die in een haakse kop zijn geplaatst. Dit type gereedschappen wordt al geruime tijd ondersteund door de freesbanken in EDGECAM dus de multitask machine gebruikers krijgen een reeds uitgebreid geteste optie erbij.