Het frezen van een trimaran

Voor de TechniShow die maart 2020 plaats zou vinden heeft ATS EdgeIT in samenwerking met van Hoorn Carbide en SWM West Brabant een nieuw project gestart. Dit project zou getoond worden op de TechniShow maar kunnen wij u nu met trots tonen op de Metavak in Gorinchem in 2021. Helaas is ook de Metavak in Gorinchem verplaatst naar 2021. 5, 6 en 7 oktober 2021 zullen wij weer present zijn op de Metavak!

Wij zien onszelf zeker niet alleen als software leverancier. Juist de meerwaarde van technische kennis is een belangrijk element om onze klanten een voorsprong te geven. Door het vervaardigen van dit onderdeel laten wij dit zien. Ook enthousiasme in het vak en andere mensen enthousiast maken voor werken in de metaal vinden wij erg belangrijk.

Na het project met de wereldbol en de molen is nu bedacht om een trimaran te frezen. Een trimaran is een vaartuig bestaande uit drie parallelle rompdelen, die boven de waterlijn verbonden zijn. Met het frezen van dit onderdeel kunnen wij diverse veelal simultane freesbanen tonen. Waar voorheen Sander Weijters in gezet werd voor het programmeren van dit soort demo producten heeft dit jaar Christiaan de Graaf het hele project geprogrammeerd met Edgecam. Zowel Sander als Christiaan zijn dagelijks bezig met maken van programma’s middels Edgecam. Het hele project is geverifieerd met Vericut waardoor het instel product direct naar tevredenheid geproduceerd is.

De trimaran is gemaakt middels twee opspanningen. Met de eerste opspanning is de onderkant gemaakt. Edgecam Waveform voorfrezen is een veel gebruikte strategie voor het voorfrezen van het onderdeel. Het onderdeel is gefreesd met frezen van van Hoorn Carbide. Voor het nabewerken werden ook cirkelsegment frezen ingezet. Zoals op deze foto’s te zien is komt de houder en spilneus heel dicht bij het onderdeel. Door de Edgecam machine simulatie was al tijdens het programmeren duidelijk te zien of het past of niet past. Middels Vericut hebben we de NC code gesimuleerd om absoluut zeker te zijn dat direct de eerste trimaran met succes van de machine zou komen. De tweede opspanning is speciaal gemaakt om het onderdeel te vervaardigen.

Christiaan de Graaf bij SVW West Brabant met de eerste Trimaran. ATS EdgeIT biedt naast een complete CADCAM oplossing ook een unieke Programmeerservice. Steeds meer bedrijven krijgen eenmalig een complex product te maken of hebben een piek in programmeren. ATS EdgeIT kan bedrijven assisteren met een professionele CNC programmeerservice.

Een korte impressie video van de trimaran.

Een uitgebreide video waarin veel stappen in het process getoond worden.