Geschiedenis Harald Harms

Harald Harms kwam in 1999 van de MTS Fijnmechanische Techniek en begon als Conventioneel Draaier en Conventioneel Frezer bij Delta Maintenance, de voormalige werkplaats van Philips. Hier maakte hij reparatieonderdelen. Dit ging voornamelijk om enkelstuks. Doordat hij is begonnen als conventioneel verspaner heeft hij een goede feeling met verspaning van allerlei materialen gekregen. In deze periode ging hij 1 dag naar school en volgde verschillende cursussen, zoals Machinebankwerker Fijnmechanisch en Machinaal Verspanen.

Hoewel het conventioneel een goede instap was, wilde Harald snel naar het CNC programmeren. Deze mogelijkheid was er helaas niet bij Delta Maintenance. Via een korte periode bij Verspanings Centrum Noord, waar hij een 3-assige Daewoo aan de bank programmeerde, kwam hij terecht bij Repak in Emmen. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met Edgecam.

Bij Repak werden vooral mallen, met veel 3D contouren, geprogrammeerd met Edgecam voor de Hermles en DMG’s. Na een 4-daagse Edgecam cursus bij Widenhorn in Rhoon kon hij direct producten programmeren. Doordat hij 3D bestanden van de Engineering aangeleverd kreeg uit Inventor, kon hij deze zonder te converteren openen in Edgecam. Door de krachtige feature herkenning van Edgecam was het programmeren snel gereed. Met de associatieve koppeling met Edgecam worden gereedschapsbanen automatisch aangepast, wat erg veel programmeertijd bespaarde.

Vanwege zijn vriendin verhuisde hij in 2008 naar Noord-Brabant. Hij wilde graag met Edgecam blijven werken en soliciteerde bij bedrijven met Edgecam als CADCAM oplossingen. Hij kon meteen starten bij Nima Speciaalwerk BV. Bij Nima werd Harald verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, waaronder de programmering en gereedschapsbeheer valt. Omdat Nima een toeleverancier is van hoogwaardige verspaningsproducten, heeft hij hier geprogrammeerd voor vliegtuigbouw, medisch, half-geleider, automotive en gietdelen. Zelfs een complexe RVS handgreep met ingelegde diamanten heeft hij geprogrammeerd.

Start eigen bedrijf met SpaceClaim & Edgecam oplossing

Door zijn jarenlange ervaring en de vele verschillende disciplines die Harald heeft doorlopen in zijn loopbaan, kriebelde een eigen bedrijf al jaren. In een periode waarin niet iedereen de stap zou wagen, heeft Harald dit wel aangedurft. Per 1 januari 2010 is hij het bedrijf Harms CADCAM Design gestart. In eerste instantie doet hij dit in combinatie met zijn huidige functie bij Nima.

Harald vertelt “De uitdaging is de belangrijkste drijfveer om voor mezelf te beginnen. Ik wi graag de kennis die ik heb opgedaan in alle jaren, gebruiken bij andere bedrijven. Veel bedrijven hebben een CAM systeem. Met mijn nieuwe bedrijf wil ik deze bedrijven helpen programmeren en hun systeem te optimaliseren. Daarnaast kan ik voor bedrijven die nog geen CAM systeem hebben, assisteren om het CADCAM systeem te implementeren.”

De doelstellingen van HCCD zijn drieledig:
1.CADCAM programmeren bij ondercapaciteit
2.Optimaliseren van CADCAM in een bedrijf
3.Assistentie bij CADCAM implementatie

Bij het opstarten van zijn bedrijf kocht Harald Edgecam & SpaceClaim van Widenhorn. Harald licht zijn keuze toe, “Ik heb naast Edgecam ook ervaring met andere systemen, maar Edgecam staat het dichtst bij de praktijk. Je werkt exact zoals je ook aan de machine denkt. Daarnaast is Edgecam gebruiksvriendelijk, heeft het een goede prijs/kwaliteitsverhouding, heel veel gebruikers in de Benelux en biedt Widenhorn een goede service.”

De Edgecam licentie die Harald heeft aangeschaft is een compleet systeem voor frezen. “Met Edgecam heb ik ook machinesimulatie,” vervolgt Harald. “Dit is erg belangrijk, omdat er dan geen fouten meer kunnen ontstaan aan de machine. Als ik de beschikking heb over solids, dan kan ik deze in SpaceClaim CAM-gereed maken en direct in Edgecam programmeren. Dit scheelt tot wel 50% programmeertijd.”

Ondersteuning is voor Harald ook een belangrijke keuze factor geweest. Zo vertelt Harald, “Ondersteuning op een hoogwaardige CADCAM oplossing is gewoon erg belangrijk. Als ik een vraag heb, wordt deze aan de telefoon beantwoord. Laatst had ik een installatie probleem. De helpdesk van Widenhorn neemt het scherm over en lossen het voor je op. Met iedere versie van Edgecam komen ook veel nieuwe functionaliteiten waar ik ook echt wat aan heb.”

De Toekomst

Harms CADCAM Design is net van start gegaan, maar ziet de toekomst positief tegemoet. Zo heeft Harald zijn Edgecam licentie al met 5-assig simultaan frezen uitgebreid. SpaceClaim gebruikt hij nu voornamelijk voor het optekenen van opspanmiddelen, maar dit zal ook meer en meer gebruikt gaan worden voor engineering voor klanten.

In het kort

  • Minimaal 50% besparing op programmeertijd
  • Koppeling met 3D solids
  • Krachtige machinesimulatie
  • Geen fouten in CNC-programma’s
  • Snel te leren
  • Goede ondersteuning
  • Nederlandstalig
  • Gebruiksvriendelijk
  • Betrouwbaar

Klantcommentaar

“Edgecam is een systeem dat dicht bij de praktijk staat. Voor ieder product kan ik met Edgecam de programmeertijd tot wel 50% reduceren!”

Harald Harms
CADCAM Programmeur