Jasperse Fijnmetaal

“Gooi en smijt werk sla ik altijd af. Ik wil nauwkeurigheid, precisie en betrouwbaarheid uitstralen en Edgecam is voor mij daarin de beste partner gebleken.”

Een goede basis is belangrijk bij hoge kwaliteitseisen!

Robin Jasperse kwam via diverse bijbaantjes in aanraking met de verspaningstechniek. Doordat hij diverse functies doorliep op stage adressen en bij zijn vorige werkgever, kwam hij er al snel achter dat hij alle aspecten van een bedrijf eigenlijk erg leuk vindt om te doen.
Hierdoor werd de keuze om een eigen bedrijf te starten al snel gemaakt en werd op 1 September 2022 het bedrijf Jasperse Fijnmetaal officieel geopend in het Brabantse Middelbeers.

Robin Jasperse is niet van het ‘grove en ruwe werk’ en richt zich vooral op de fijnmechanische machinebouw sector met een strenge kwaliteitscontrole.
“Bij strenge kwaliteitseisen hoort geen rommel!” is het motto bij Jasperse Fijnmetaal. Dit ziet men direct terug in de keurige werkplaats waar alles keurig schoon, opgeruimd en geordend zijn eigen plek heeft. Vanaf de start heeft Jasperse hier serieus werk van gemaakt door direct te investeren in goede gereedschappen zoals Mitutoyo (hoogte-) meetgereedschappen, kalibers en apparaten zoals een EZset420 IC2 voorinstelapparaat. Uiteraard hoorde daar ook een goed Cad/Cam programma bij dat aansluit bij zijn hoge kwaliteitseisen.

 “Het was al snel duidelijk dat ik een Cad/Cam programma moest aanschaffen, maar ik wilde niet zomaar de eerste de beste aanschaffen. Ik ben begonnen met het programmeren met de hand aan de machine, maar dat is natuurlijk veel te beperkt. Ik wilde een partij die voor dezelfde precisie en nauwkeurigheid staat als ik. Via mijn kennissen- en klantenkring hoorde ik alleen maar positieve verhalen over Edgecam. Ik kan eerlijk zeggen dat ik nog geen moment ontevreden ben geweest over mijn beslissing.” aldus de 24-jarige enthousiaste Robin Jasperse.

Na een goed gesprek op de Technishow in 2022 en een uitgebreide demonstratie op locatie door ATS EdgeIT collega Emiel Zeelenberg werd de knoop doorgehakt om in te stappen met een “Standard Milling” licentie.
Een bewuste keuze, omdat dankzij het gemakkelijk kunnen uitbreiden naar een hoger pakket met alleen de kosten van de extra licentie in de toekomst, de instap laag blijft voor een startend bedrijf en toch de mogelijkheid blijft om de voordelen van Edgecam te kunnen ervaren.

ATS EdgeIT Support: “Die persoonlijke aanpak, daar hou ik van”

Een ander speerpunt voor Jasperse is de bereikbaarheid van de ATS EdgeIT Support. Bij hoge kwaliteitseisen hoort ook de nodige ondersteuning. Wanneer een machine stil staat is het cruciaal dat dit snel opgelost wordt.  Voor Jasperse was de dagelijks bereikbare Supportdesk een hele belangrijke factor waar hij inmiddels ook al de nodige positieve ervaringen mee heeft gehad en zijn stilstand tijd daarmee tot een minimum kon beperken.

Robin over de ATS EdgeIT supportdesk: “De mensen die hier op locatie de post-processor afnemen en de trainingen hebben gegeven, zijn ook de mensen die je aan de telefoon krijgt op de support. Op die manier heb je direct een gezicht bij een stem en het lijntje is wat korter, omdat de helpdesk ook de situatie kent van het bedrijf dat ze aan de telefoon hebben. Zo had ik iets wat tijdens de cursus was besproken, maar ik was het vergeten. Ik belde de support afdeling en kreeg de jongen aan de lijn die mij de training had gegeven. Hij had aan een half woord al genoeg om te weten wat ik bedoelde. Die persoonlijke aanpak, daar hou ik van.”

Snel schakelen door vooraf standaarden te maken

Na de oplevering van de, op maat geschreven, post-processor voor de Hartford LG1000 freesmachine door ATS EdgeIT en de cursus ‘Basis frezen’ kon Robin direct aan de slag. Kort daarna kwamen de eerste producten al van de machine en vloog de stilstand tijd omlaag.

“Binnen mijn bedrijf moet ik snel kunnen schakelen tussen de verschillende soorten materialen. De aantallen van één serie zijn laag waardoor de exacte looptijd op de seconde voor mij niet interessant is. Het snel kunnen schakelen tussen producten en materialen om de machine weer door te laten lopen daarentegen wel. Ik ben alleen en mijn hoofdzaak is dat de machines bezig blijven met produceren, maar ik kan mijzelf niet in tweeën delen. Daarom ben ik heel blij met de database achter Edgecam waar ik al mijn materialen en gereedschappen met de bijbehorende snij parameters kan ingeven. Edgecam vult dan automatisch al de juiste snijsnelheid en voeding in en ik kan daar blind op vertrouwen. Dit biedt mij een enorme tijdwinst, omdat ik niet meer steeds voor ieder gereedschap de gegevens hoef te berekenen. Mede hierdoor is mijn programmeertijd enorm gedaald, hoef ik minder tijd op kantoor door te brengen en kan ik meer op de werkvloer zijn om de machines aan de gang te houden. Hierdoor kan ik productiever zijn voor mijn klanten en snellere levertijden aanbieden terwijl ik de geleverde kwaliteit hoog kan houden. Het bedrijf bestaat nog niet lang, maar heeft al een succesvolle klantenkring opgebouwd en ik kan hardop zeggen dat Edgecam daar voor mij een groot aandeel in heeft gehad.”

Binnen 1½ jaar naar een nieuwe 5-assige Victor AX-630

In Oktober 2023, iets meer dan een jaar na oprichting van het bedrijf, werd al een nieuwe Victor AX-630 5-assige freesmachine toegevoegd aan het machinepark naast de Hartford. Een machine met een tafel van ø630mm is zeker een passende aanvulling voor het bedrijf naast de Hartford freesmachine. Voor Jasperse Fijnmetaal een zeer welkome en gekoesterde wens die uitkwam dankzij de succesformule van het bedrijf.

Ook voor deze machine mocht ATS EdgeIT weer ter plaatse komen voor een, volgens de wensen van Jasperse, op maat gemaakte post-processor. Daarnaast werd er deze keer gekozen om een ATS EdgeIT ‘Meervlaks frezen’ training te volgen, met als doel het uiterste uit het pakket en de machine te kunnen halen. Op deze manier was Jasperse direct klaar om de machine in gebruik te nemen volgens de hoge kwaliteitseisen die het bedrijf aan zijn producten stelt.

Toekomstvisie

Robin Jasperse heeft nog genoeg ambities om te groeien. Maar de kwaliteit mag daarbij niet verloren gaan is zijn mening, dus wil hij niet te hard groeien. Als eerste zou een uitbreiding van het pand op de agenda staan wanneer de mogelijkheid daarvoor komt.

Jasperse over zijn toekomst visie: “Ik heb de eerste keuze als één van mijn buren hun pand gaan verlaten, dus als de tijd daar is kunnen we door een muur uit te breken de oppervlakte in één keer verdubbelen en verder groeien met machines en wellicht ook personeel.”

Ook grotere series en automatisering ziet de eigenaar in de toekomst wel zitten. Toekomstplannen genoeg en met de combinatie van de machines en Edgecam is Jasperse Fijnmetaal klaar voor die toekomst!

Bedrijfsinfo:

Naam: Jasperse Fijnmetaal
Contactpersoon: Robin Jasperse
Email : [email protected]
Telefoon : 06-29875865
Website: www.jaspersefijnmetaal.nl

Maakt gebruik van:

  • Edgecam Standard Milling
  • Designer (Hexagon Manufactoring Suite)