JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

Een dubbele turret, twee spindels en twee Y-assen. Het bestaande CAD/CAM-pakket bij JEVA Metaalbewerking in Lopik bleek niet opgewassen tegen de eigenschappen van het nieuwste bewerkingscentrum. Om die reden investeerde de toeleverancier in EDGECAM, geleverd door ATS EdgeIT.

Wilco van Amerongen is te spreken over het nieuwe CAM-pakket van EDGECAM. “Dankzij EDGECAM zijn we nu in staat om het volledige potentieel van onze high-end bewerkingscentra te benutten.”

De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers in 2015 JEVA Metaalbewerking overnamen: “We gaan professioneler en efficiënter werken.” Sindsdien is er fors geïnvesteerd in automatisering, optimalisering en high-end machines. “Na elke investering blijkt dat er elders in het proces ook geoptimaliseerd kan worden”, zegt Wilco.

De nieuwe high-end machines die de laatste jaren hun intrede hebben gedaan in het machinepark, brengen door de vele functionaliteiten en bewegingsassen nieuwe uitdagingen met zich mee. Wilco: “Onze nieuwste machine heeft een dubbele turret met aangedreven gereedschappen, twee spindels en twee Y-assen. Ons oude CAM-pakket was niet geschikt voor het programmeren van zo’n complexe machine. Daarom hebben we geïnvesteerd in EDGECAM.”

Meerassig simultaan

JEVA is gespecialiseerd in het draaien en frezen van enkelstuks en seriewerk voor met name klanten in de machinebouw. Omdat de complexiteit van deze onderdelen toeneemt, maar ook om de productiviteit te verhogen, kiest de toeleverancier voor geautomatiseerde multitaskingmachines. Om zo’n machine efficiënt te programmeren ontkom je niet aan een high-end CAM-software. In de zoektocht naar een geschikte CAM-oplossing stonden twee eisen voorop: “Het pakket moet meerassig simultaan draaien en frezen ondersteunen alsmede klaar zijn voor automatisering en digitalisering.” Uiteindelijk voldeden twee oplossingen uit de Hexagon Group aan de vereisten. “Het feit dat EDGECAM een Nederlandstalige gebruikersinterface heeft, was voor onze collega’s een belangrijk pluspunt.

Daarnaast gebruiken veel van onze concullega’s in de omgeving EDGECAM, waardoor we eenvoudig bestanden kunnen uitwisselen. En wat ook doorslaggevend was om voor EDGECAM te kiezen, is de ondersteuning vanuit ATS EdgeIT. Ze hebben een goede support, verzorgen alle trainingen en benaderen uitdagingen vanuit de praktijk.”

JEVA heeft gekozen voor twee pakketten van EDGECAM om zowel het frezen als het draaien te programmeren. Met ‘Advanced Milling’ is JEVA in staat om vier- en vijfassig of zelfs meerassig simultaan te frezen. Daarnaast heeft het bedrijf voor het aansturen van de multi-turret subspil draaimachines met aangedreven gereedschappen, ook gekozen voor de ‘Advanced Turning’ module.

Beide pakketten vereenvoudigen het programmeren van diverse snijstrategieën en verkorten de programmeertijd, cyclustijd en voorkomen programmeerfouten, botsingen en afkeur. “De manier waarop we nu met EDGECAM programmeren is een grote stap voorwaarts op het gebied van snelheid en mogelijkheden. Dankzij de ondersteuning van ATS EdgeIT hebben we ons de nieuwe software snel eigen kunnen maken”, aldus Wilco.

Modules voor hogere efficiëntie

Om klaar te zijn voor de toekomst, waarin JEVA de automatiseringsgraad verder wil opvoeren, is gekozen voor de ‘Probing’ module. Deze optie wordt gebruikt om te meten op de machine. Zo kunnen gereedschappen gemeten worden, maar ook werkstukfeatures zoals passingen of zelfs de positionering van werkstukken en opspanningen. Daarnaast wil JEVA in de toekomst het CAM-pakket uitbreiden met de ‘Tombstone’ module, waarmee het programmeren van meerdere producten of opspanningen op een spanzuil wordt vereenvoudigd. Wilco: “Om de efficiëntie te verhogen en de onbemande productie-uren optimaal in te kunnen zetten, spannen we werkstukken meervoudig op. Nu moeten we ieder werkstuk handmatig kopiëren in het CAM-pakket. Met de Tombstone module is een meervoudige opspanning veel sneller en flexibeler te realiseren.”

Een andere functie die JEVA veel gebruikt is PCI templates. Met deze templates kunnen bewerkingsreeksen worden opgeslagen en worden gekopieerd op andere producten. Door zaken als standaard dieptes, in- en uitloopparameters en snijsnelheid per materiaal te standaardiseren, wordt het programmeren van verschillende producten sneller en eenvoudiger. Bovendien tackel je hiermee ook de kans op gereedschapsbreuk, aangezien er met een vaste set parameters wordt gewerkt.

Klaar voor de toekomst

Het nieuwe CAM-pakket is voor JEVA niet alleen de oplossing om complexe machines aan te sturen, maar ook om als bouwsteen te dienen voor een gedigitaliseerde fabriek. “In de toekomst willen we dat onze CNC-frezers en -draaiers meerdere machines kunnen bedienen en programmeren. Hoewel machine A op een andere manier wordt aangestuurd als machine B, kunnen we via CAM het proces standaardiseren en kennis in de software implementeren.

Daarmee wordt het bedrijf universeel en minder afhankelijk van werknemers die bijvoorbeeld met pensioen gaan of van baan wisselen. Bovendien kunnen nieuwe mensen snel ingewerkt worden door deze standaardisatie.” In de toekomst wil JEVA in de werkplaats meerdere programmeerstations inrichten en zullen werknemers worden getraind om de CAM-software toe te passen.

Door te standaardiseren ziet Wilco ook mogelijkheden om papierarm te gaan werken. EDGECAM is al voorbereid om gekoppeld te worden met het ERP-pakket. Door bijvoorbeeld gereedschappen, bewerkingsstrategieën, en opspanningen te standaardiseren in het CAM-pakket, worden de lijntjes tussen de werkplaats en de werkvoorbereiding heel kort. “Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld heel snel programmeren en nauwkeurig een offerte samenstellen op basis van opspanningen, gereedschappen, nulpunten en cyclustijden. Daarnaast werken operators altijd met de laatste gegevens.”

Tot slot zijn ze bij JEVA gecharmeerd van de DESIGNER CAD-software die standaard met de CAM-licentie wordt meegeleverd. “Het voordeel van DESIGNER is dat ook PMI-data kan worden ingelezen. Op dit moment maken onze klanten hier nog geen gebruik van, maar dat is een kwestie van tijd. We zijn er in ieder geval helemaal klaar voor”, concludeert Wilco.