Bedrijfsinformatie

Opgericht: 1959

Werknemers: 160

CNC freesmachines: Haas VF 3

Specialisatie: Verpakken van Pharma en healthcare producten in welke vorm ook, Gels, tabletten, poeder of spuiten.

Geschiedenis en aankoopeisen

Enestia Belgium is gevestigd in Hamont-Achel. In de 50 jaar van haar bestaan is het bedrijf een aantal maal van eigenaar en naam veranderd. Met die veranderende naam, is ook de focus en expertise geëvolueerd. Het bedrijf is oorspronkelijk gestart als onderdeel van Hassia in machinebouw en algemene loonverpakking. Tegenwoordig is Enestia gespecialiseerd in het verpakken van pharma en healthcare producten zoals vloeistoffen, gels, poeders, spuiten, ontsmettingsdoekjes en tabletten en capsules, en dit in verpakkingsvormen zoals blisters, stickpacks en sachets.

Naast het verpakken biedt Enestia haar klanten ook de mogelijkheid om poeders te mengen. Een troef is dat het bedrijf is opgesplitst in dedicated zones voor de verschillende productgroepen zoals hormonen, probiotica, healthcare en pharma voorzien van clean rooms met gescheiden HVAC-systemen en gekoelde magazijnen. Bedrijven kiezen met name voor Enestia vanwege de expertise die het bedrijf heeft om flexibel maatwerk te implementeren.

Tijdens een rondleiding door het bedrijf vertelt Robert van Schoubroeck, Construction Engineer bij Enestia, enthousiast over de producten en de mogelijkheden die Enestia biedt. Het bedrijf oogt op en top als een hoogwaardig farmaceutisch bedrijf, lichte hallen, schone vloeren en exact geconditioneerde ruimtes, waar we enkel kunnen kijken onder strikte voorwaarden. Robert vertelt over het gehele proces en toont ons de machineonderdelen waarbij Edgecam gebruikt wordt om deze optimaal te programmeren.

Voor het maken van nieuwe tooling en reparatiewerk beschikt Enestia over een eigen kleine gereedschapmakerij. Met de nieuwe CNC-freesmachine kunnen we sneller klant specifieke tooling aanmaken. Hierdoor zijn we enkele weken sneller ten opzichte van de tooling die de machinefabrikant aanmaakt. Voor de aanschaf van de huidige Haas VF3 in 2009, werd gefreesd op een Maho 600E. Deze machine werd met de hand geprogrammeerd. “Producten waren in die tijd 2,5D en redelijk snel aan de machine te programmeren met G-codes”, verteld Marco Profeta is de CNC-programmeur / machinebediener bij Enestia.

Door de verschuiving in complexiteit van producten werdt het programmeren met G-codes tijdrovend en de kans op fouten neemt daardoor toe. “Daarbij is het belangrijk om met je tijd mee te gaan,” zegt Marco, “en met een CAM systeem zijn we minder afhankelijk van toeleveranciers, we kunnen nu veel meer moeilijker onderdelen in huis maken.” Omdat de gereedschapmakerij niet de belangrijkste afdeling is, waren er goede redenen en een goed businessplan nodig om een investering te doen op het gebied van CADCAM. Dit wisten Robert en Marco samen te realiseren en konden ze de inventarisatie starten naar een voor hun passende CADCAM oplossing.

De Edgecam oplossing

In een periode van enkele weken, werden een aantal CADCAM systemen geëvalueerd. De keuze viel direct op Edgecam. Daarbij werd gestart met het instapsysteem van Edgecam voor Frezen, Entry Milling. Tevens werd de module Solid Machinist voor Inventor gekocht. Autodesk Inventor is het 3D tekenprogramma dat door Enestia wordt gebruikt voor het tekenen van tooling, onderdelen en mallen. Door de unieke associatieve koppeling tussen beide systemen worden ontwerpwijzigingen in Inventor direct meegenomen in Edgecam.

“De keuze voor Edgecam was eigenlijk een eenvoudige,” zegt Robert. “Edgecam heeft een erg goede prijs / kwaliteitverhouding, is Nederlandstalig en oogt gebruiksvriendelijk uit. Dat we later nog konden uitbreiden was ook belangrijk. We willen als bedrijf vooruit blijven gaan in alle facetten.” Na de aanschaf volgde een 3-daagse basiscursus. Tijdens deze cursus bleek direct dat de denkwijze van handmatig programmeren compleet veranderd moest worden naar programmeren met een CADCAM systeem. Door de gebruiksvriendelijkheid van Edgecam, was de aanpassing gemakkelijk en kon Marco kort na de cursus zijn producten maken.

Na de implementatie waren de voordelen direct merkbaar. Doordat er niet meer aan de machine geprogrammeerd hoefde te worden, kon de machine produceren terwijl er geprogrammeerd wordt. “Met Edgecam programmeer ik minimaal 50% sneller dan voorheen aan de machine. Ik programmeer nu zelfs een sleufje in Edgecam, omdat het gewoon veel sneller geprogrammeerd is dan aan de machine,” verteld Marco. “Je maakt ook geen fouten meer, want alles is visueel te zien op het scherm. Als je het correct hebt geprogrammeerd in Edgecam, dan is het foutloos op de machine.”
Een upgrade van Edgecam werd gekocht samen met de nieuwe Haas machine. Met deze uitgebreidere module kan Marco meer strategieën gebruiken en nog meer uit de machine halen. Doordat Marco veel efficiënter kan werken, heeft hij ook tijd kunnen steken in het optimaliseren van de strategieën en het freesproces in zijn geheel. Dit heeft ook geresulteerd in 35% procent snellere cyclustijden. In een tijd waarin meer prototypes en enkelstuks met een korte levertijd worden gevraagd van de gereedschapmakerij, kunnen Marco en Robert dit realiseren door Edgecam en hun nieuwe machine!

In het kort

  • Minimaal 50% besparing op programmeertijd
  • 35% snellere cyclustijd
  • Niet meer afhankelijk van levertijden van derden
  • Goede support door pc overname via internet
  • Associatieve koppeling met Autodesk Inventor
  • Betrouwbare CNC-programma’s
  • Nederlandstalig
  • Gebruiksvriendelijk

Klantcommentaar

“Vroeger programmeerde ik alles aan de machine. Nu programmeer ik zelfs een sleufje in Edgecam, want het is gewoon veel sneller!”

Marco Profeta
Werkvoorbereider / CNC-Frezer