Bedrijfsinformatie

Opgericht: 1986

Werknemers: 21

Specialisatie:
specialist op het gebied van fijnmechanische bewerking en vervaardiging van complexe onderdelen in diverse materialen

CNC freesmachines: Fadal VMC4020
Fadal VMC4020
DMG DMU 70 V
DMG DMU 60 E
DMG DMU 80 P
Rema Control Leonard 2400
Kiwa Y-cel
Hermle U 100T
Hermle C 800V

Website: www.broektechniek.nl 

Geschiedenis en aankoopeisen

Van den Broek Techniek Oss BV startte in 1986 en groeide al snel uit tot een moderne onderneming. Het bedrijf is specialist op het gebied van fijnmechanische bewerking en vervaardiging van complexe onderdelen in diverse materialen. Van den Broek Techniek Oss BV beschikt over een ultramodern machinepark voor draaien, frezen en bewerken en de vakkundige medewerkers zijn vertrouwd met alle CNC-technieken. Daarnaast worden regelmatig concepten aangedragen door de klant die in detail met 3D CAD worden uitgewerkt, alsmede reverse engeering.

Voordat Edgecam werd aangeschaft werden de machines met een low-end CAM oplossing geprogrammeerd. Een programma dat in 2003 werd aangeschaft. Een voordeel was dat één geprogrammeerd onderdeel op alle machines kon worden gemaakt.

De producten werden complexer en de vraag naar 3D frezen werd groter. Het systeem kon niet aan hun wensen voldoen en dus werd de markt afgezocht naar een alternatief. Er werden meerdere systemen uitgekozen, waarvan Edgecam met twee andere hoogwaardige CADCAM oplossingen als laatste 3 overbleven. De keuze viel op Edgecam. “Gebruiksvriendelijkheid en de manier van advisering van Widenhorn waren uiteindelijk de beslissende factor voor ons om voor Edgecam te kiezen.” verteld Ad van der Leest bedrijfsleider bij Van den Broek Techniek. Matthew Gielis verantwoordelijk voor de frezerij en CADCAM vult aan, “daarnaast konden wij zelf postprocessoren maken en zo hebben wij alles in eigen hand.”

De Edgecam oplossing

Doordat de gehele groep van frezers, werkvoorbereiders en directie gezamenlijk de keuze voor Edgecam had gemaakt verliep de implementatie soepel en snel. Van de Broek Techniek maakte de keuze om zelf postprocessoren te schrijven met behulp van de Edgecam Code Wizard. “De eerste postprocessor schrijven duurde een maand, want er komt toch wel wat bij kijken, maar nu hebben wij er al 5 van de 9 gereed”, vertelt Matthew.

Edgecam bracht direct door het gehele bedrijf de verwachte voordelen. Matthew Gielis ziet voor hem en zijn collega’s veel voordelen in hun werk als programmeur. “Voorheen waren wij met een complex product alleen al 8 uur bezig het ruwfrezen te programmeren, met Edgecam is dit slechts 20 minuten. Daarbij is de cyclustijd ook nog eens 30% korter, door de intelligente freesbanen.” Door de geavanceerde machinesimulatie kan vooraf exact gesimuleerd worden wat de machine in de werkplaats doet. “Ik kan er zeker van zijn dat als Edgecam het goed simuleert, het goed en zonder enige problemen op de machines gemaakt wordt. Voorheen bleef er wel eens materiaal staan, dat is nu uitgesloten”, vertelt Matthew.

Ook voor het management heeft Edgecam de voordelen geboden die nodig zijn in deze economische uitdagende tijden. “Met Edgecam worden correcte bewerkingstijden gegenereerd, waardoor de planning veel beter inzichtelijk is en levertijden beter beheersbaar zijn,” legt Ad van der Leest uit.

De Toekomst

“De keuze voor Edgecam in plaats van een nieuwe machine was puur een financiële. Investering in CADCAM heeft zich veel sneller terugverdiend en daarbij hebben we nu een optimalisatie van al onze machines in plaats van 1 machine!,” legt Ad van der Leest uit. Van de Broek Techniek is altijd een vooruitstrevend bedrijf en in de toekomst zal het machinepark vernieuwd en uitgebreid worden. “Wij kijken ook nadrukkelijk naar draai-frezen”, vertelt Ad van der Leest. “De werkwijze en mogelijkheden van Edgecam sluiten daar goed op aan.”

In het kort

 • Tot wel 30% besparing op cyclustijden bij complexe producten
 • Intelligente freesbanen
 • Meer dan 75% besparing op programmeertijd
 • Geen verrassingen, door krachtige simulatie
 • Betrouwbare CNC programma’s
 • Technologie kan worden opgeslagen
 • Complete gereedschap database
 • Gebruiksvriendelijk
 • Nederlandstalig
 • Bewerkingen veel sneller uitgevoerd
 • Goede ondersteuning van Widenhorn

Klantcommentaar

“Met Edgecam is het realistisch 20% meer spiluren te maken met de huidige machines. In deze moeilijke tijden staan prijzen onder druk en is deze investering noodzakelijk om mee te kunnen blijven doen”

Ad van der Leest
Bedrijfsleider