Bedrijfsinformatie

Opgericht: Sinds 1996 behorend tot de VDL Groep
Omzet: € 50.000.000,-
Werknemers: 158
Specialisatie: VDL Steelweld is specialist in het automatiseren van producties.
Automobielindustrie, voedingsmiddelen industrie, agrarische sector, etc.

Machines:
Okuma MC4
Okuma MC5

Geschiedenis en aankoopeisen

Steelweld Breda is in 2000 overgenomen door de VDL Groep en is sindsdien VDL Steelweld. Van oudsher is het bedrijf gespecialiseerd in het optimaliseren en automatiseren van productielijnen in de automobielindustrie. Als we door de fabriek lopen is VDL Steelweld op dat moment bezig met productieautomatisering voor Volvo en Ford. Daarnaast zijn ook andere automobiel fabrikanten geen onbekende van VDL Steelweld.

Tegenwoordig worden ook steeds meer nevenactiviteiten belangrijker. Zo maakt VDL Steelweld steeds meer onderdelen voor de agrarische sector en de voedingsmiddelen industrie. Een ander project waar VDL Steelweld aan bij heeft gedragen is de Vliegende Hollander in de Efteling.

De producten werden geprogrammerd met CADDS. “Het programma was niet erg gebruiksvriendelijk en bewerkingen duurde vaak onnodig lang,” vertelt Toon Marijnissen werkvoorbereider/ programmeur bij VDL Steelweld. Daarnaast had het programma zeer veel tijd nodig om berekening uit te voeren.

De Edgecam oplossing

In 2007 heeft VDL Steelweld Edgecam aangeschaft na een goede evaluatie van een aantal CADCAM-systemen. In het verleden was al goed gekeken naar een nieuwe oplossing, echter was er toen geen budget. In 2007 heeft VDL Steelweld gekeken naar Edgecam, VisiCAM en Powermill. “Edgecam stak er direct bovenuit”, zegt Toon Marijnissen “en voor ons was de gebruiksvriendelijkheid de doorslaggevende factor.”

VDL Steelweld koos voor Edgecam Advanced Milling met Solid Machinist Max. Dit sloot precies aan bij de wensen. “Zelfs een excentrische pen kan nu gemaakt worden,” vervolgt dhr. Marijnissen. “En met de IGES clean and heal module besparen we zeer veel tijd, omdat we veel IGES-bestanden aangeleverd krijgen en deze hoeven we nu niet veel handmatig aan te passen. Dit doet Edgecam nu voor ons.”

Twee werkvoorbereiders volgenden een toegesneden Edgecam cursus op locatie. Door de gebruiksvriendelijkheid werd Edgecam snel in bedrijf genomen. Binnen enkele maanden werden al meer dan 300 producten moeiteloos geprogrammeerd. Alle producten worden met Edgecam geprogrammeerd om zo veel mogelijk profijt uit de investering te halen. Het programmeren ging meer dan 20% sneller dan hun huidige systeem. Daarnaast werd één volledig man uitgespaard, doordat aan producten geen extra bewerkingen meer hoefden te gebeuren, Edgecam kon alles direct programmeren.

“Edgecam heeft 100% voldaan aan de verwachting,” zegt Toon Marijnissen. “Of het nu gaat om de programmeermogelijkheden, de besparingen of de ondersteuning van Widenhorn!” Door de nieuwe mogelijkheden kan Widenhorn zelfs de pc van dhr. Marijnissen op afstand overnemen om hem snel van dienst te zijn. Daarnaast biedt Edgecam dhr. Marijnissen alle mogelijkheden voor de productieinformatie, die hij vaak zelf ook aanvult met printscreens ter verduidelijking voor de werkplaats.

De Toekomst

De toekomst voor VDL Steelweld ziet er goed uit. Er wordt al lang gepraat over een 5-assige machine binnen VDL Steelweld. Helaas duren dit soort zaken soms wat lang. Edgecam zal hierin een belangrijke rol kunnen spelen door de krachtige machinesimulatie.

In het kort

Meer dan 20% besparing op programmeren
Besparing 1 man in productie – door besparing extra bewerkingen
Krachtige simulatie
Betrouwbare CNC programma’s
Snel te leren – zelfs zonder computer ervaring
Gebruiksvriendelijk
Nederlandstalig
IGES-bestanden zonder aanpassingen te programmeren
Bewerkingen veel sneller uitgevoerd
Drip-feeding voor oudere machines met Edgecam

Klantcommentaar

“De gebruiksvriendelijkheid van Edgecam was de doorslaggevende factor! Dit is wel gebleken, want we maken nu een programma in 10 minuten!”

Toon Marijnissen