Bedrijfsinformatie

Opgericht: 1987

Werknemers: 27

Specialisatie: Toeleveringsbedrijf gespecialiseerd op het gebied van hoogwaardige prototypes, enkelstuks en kleine series

CNC freesmachines:
Nakamura Super NTX
DMG DMC835
DMG DMC1035
DMU 60
Bridgeport VMC1500XP
Bridgeport VMC800

CNC draaimachines:
CTX510
CTX400
NEF

Geschiedenis en aankoopeisen

Topaas Metaal bestaat sinds 1987 en is vanaf het begin een echt familiebedrijf. De familie Jongman staat al sinds de start aan het roer van Topaas Metaal. Inmiddels heeft de tweede generatie de leiding in het bedrijf. Met meer dan 25 medewerkers en een zeer modern machinepark maakt Topaas Metaal hoogwaardige producten voor o.a. defensie, medische apparatuur, machinebouw, verpakkingsindustrie en civiele meting van straling. Dit gebeurt veelal als enkelstuks of kleine series. Daarnaast maakt Topaas Metaal veel prototypes, waarbij op allerlei manieren wordt meegedacht met de klant. Hierbij zijn de verschillende Stralingsmeters een mooi voorbeeld.

In de omschakeling van handmatig aan de machine programmeren naar CADCAM programmeren werd in 2003 een low-end CAM pakket aangeschaft. Dit werd veelal gebruikt als hulpmiddel, om bijvoorbeeld contouren uit te rekenen, voor het handmatig programmeren. Begin 2009 heeft Topaas Metaal een investering gedaan in het machinepark en werd een hypermoderne multitask machine van Nakamura, de Super NTX, aangeschaft. Deze machines worden in de Benelux door Gibas Numeriek geleverd en ondersteund. Dit bracht direct de behoefte om in een high-end CADCAM systeem te investeren. “Zo’n complexe machine is niet meer met de hand optimaal te programmeren en daarom moesten wij onze werkwijze veranderen”, vertelt Maurice Meussen werkvoorbereider / CNC-frezer bij Topaas Metaal.

Het internet werd afgezocht naar CADCAM oplossingen welke bij hun manier van werken en hun nieuwe machine paste. Er werd een keuze gemaakt uit 3 high-end CADCAM oplossingen voor een klantspecifieke demonstratie. De uiteindelijke keuze was eenvoudig gemaakt. Edgecam was de enige CADCAM oplossing die werkte zoals men het aan de machine gewend was. “Tijdens de demonstratie konden wij niet geloven dat Edgecam precies zo werkte als wij het gewend waren”, legt Edwin Jongman directeur van Topaas Metaal uit. “Edgecam gaf de eerste demonstratie, na de andere programma’s konden we niet geloven dat Edgecam zo makkelijk werkte voor zo’n complexe machine. De tweede demonstratie toonde op een product van ons dat het echt zo makkelijk en op een logische manier werkte.”

De Edgecam oplossing

Edgecam werd aangeschaft samen met het 3D CAD systeem SpaceClaim. “We krijgen steeds meer 3D modellen aangeleverd en met SpaceClaim kunnen 3D modellen uit alle populaire CAD-systemen eenvoudig aangepast worden om optimaal te gebruiken voor het programmeren,” verteld Edwin. Bijkomend voordeel is de associatieve koppeling tussen Edgecam en alle 3D CAD-systemen. Als een in Edgecam reeds geprogrammeerd model in SpaceClaim wordt aangepast, dan wordt het model automatisch in Edgecam geüpdate en de gereedschapbanen daarop aangepast.

Als garantie voor een optimale werking werd een test product samengesteld om de Nakamura Super NTX te testen. Deze test werd door een goede samenwerking van Topaas, Gibas en Widenhorn positief en in een korte tijd afgerond.

Vanwege de complexiteit van de machines was het meest uitgebreide systeem van Edgecam nodig. Topaas Metaal koos voor de opleiding van Edgecam om dit op locatie te doen. Hoewel de inhoud en de hoeveelheid uitgebreid was werden er al snel programma’s gemaakt met Edgecam. Maurice ligt dat toe, “Wij zijn direct in het hoogste niveau van Edgecam ingestapt en dat is toch wel pittig. Maar na enkele dagen cursus heb ik de eerste producten gemaakt, zelfs 5-assig!”

Na de implementatie van Edgecam waren de eerste resultaten direct zichtbaar. “Edgecam werkt overzichtelijk en logischer dan de programma’s waarmee ik gewend ben te werken,” vervolgt Maurice.”Zoals je aan de machine denkt, zo werkt Edgecam ook en dat is toch wel uniek. De freesbanen zijn logisch opgebouwd en dit resulteerde ook dat producten 30% sneller gereed zijn.”

Voor de ondersteuning van Edgecam en SpaceClaim kan Topaas Metaal terugvallen op de support afdeling van Widenhorn. “Met zo’n complexe machine moet je soms terugvallen op de ondersteuning,” verteld Maurice. “Als ik bel wordt het scherm overgenomen en veel vragen worden direct opgelost en als dat een keer niet lukt dan wordt het uitgezocht en snel teruggebeld.”

De Toekomst

Topaas Metaal is continue in ontwikkeling en probeert voorop te blijven lopen met de nieuwste technologieën. Naast de nieuwe Nakamura wordt op dit moment ook een robot geplaatst bij een DMG. “Wij hebben het zelfs in deze uitdagende tijden erg druk, maar we blijven uitdrukkelijk naar alle ontwikkelingen in de markt kijken. Daarom hebben wij de Nakamura gekocht met een hoogwaardige CADCAM oplossing als Edgecam en plaatsen wij de Robot bij onze moderne DMG. Alleen op die manier kunnen wij echt effectief blijven werken,” besluit Edwin Jongman.

In het kort

 • Edgecam werkt exact zoals je aan de machine denkt
 • Uitstekende ondersteuning van Widenhorn
 • Tot wel 30% besparing op cyclustijden
 • Intelligente freesbanen
 • Meer dan 30% besparing op programmeertijd
 • Machinebewegingen zijn logisch
 • Geen verrassingen, door krachtige simulatie
 • Betrouwbare CNC programma’s
 • Gebruikersgemak
 • Nederlandstalig
 • Goede samenwerking Gibas & Widenhorn

Klantcommentaar

“Edgecam werkt exact hetzelfde, zoals je aan de machine denkt en werkt!”

Maurice Meussen
Werkvoorbereider / CNC-Draaier