20 jaar van den Elsen onder Jos en Ron

Speciaal onderwerp: het 5-assig simultaan frezen van een borstbeeld

Oprichting en ontwikkeling:

Machinefabriek Van den Elsen is in 1984 opgericht door Gerard van den Elsen. Hij begon thuis in zijn garage naast zijn werk als draaier bij de vroegere Philips Machinefabrieken met het draaien van onderdelen. Ron Luijten was een jonge technicus die net de Philips bedrijfsschool had afgerond. Zijn gouden handjes werden al snel opgemerkt door Gerard, die Ron vroeg om in de avonduren in Gerard zijn garage te komen werken. Het duurde niet lang voordat Ron als eerste medewerker in vaste dienst kwam.

Vanwege de snelle groei verhuisde het bedrijf naar een pand op industrieterrein de Haagdoorn in Eersel, waar samen met Abatech, een bedrijf waar nauw mee werd samengewerkt, een pand werd betrokken. Het eerste CNC-bewerkingscentrum werd aangekocht en Ron ontwikkelde zich tot een waar vakman. Jos Kox bezocht als inkoopmanager van Nebato (huidige NTS-group) Machinefabriek v.d. Elsen ondertussen al regelmatig om onderdelen voor mechatronische modules in te kopen.

In 1999 volgde er een 2
e verhuizing, nu naar het pand aan de waterlaat 5 in Bergeijk. Hierdoor was er nu de ruimte om door te groeien. In het jaar 2000 wilde Gerard het wat rustiger aan gaan doen, Ron heeft toen Jos benaderd om het bedrijf gezamenlijk over te nemen. Ron werd verantwoordelijk voor de productie en Jos heeft de verantwoordelijkheid voor de commercie. “Dit was een serieuze stap voor 2 jongens in loondienst, dus dat was een flinke uitdaging” zegt Jos.

Het bedrijf is na deze overname snel gaan groeien, begonnen met 5 man in 2000 en nu 20 jaar later 25 man en 25 machines, zo ongeveer 1 man en 1 machine per jaar. Deze groei is ook een bewuste keuze geweest om stabiel te kunnen groeien en de juiste mensen te kunnen aannemen. “We hebben bewust werk geselecteerd en niet alles zomaar aangenomen qua werk”

Technische vooruitgang

In 2009 kwam de eerste 5-asser en kort daarna kwam EDGECAM. Na wat experimenteren met verschillende pakketten kwam EDGECAM (ATS-EdgeIT) als geschikte partner naar voren. “En een paar enthousiaste medewerkers hebben daar een zeer groot succes van gemaakt!” vertelde Jos.

De druk vanuit klanten kwam toen om met digitale bestanden te kunnen werken. “Omdat wij veel prototyping en enkelstuks doen werden de instel- en programmeertijden sterk gereduceerd!”

“In 2013 zijn we begonnen met een lean traject en we zijn toen tot de conclusie gekomen dat we niet afhankelijk willen zijn van één of twee programmeurs, maar dat iedereen de kans krijgt om zelf te programmeren en dus product owner en specialist kan zijn”. Hierdoor ontstaat een zeer flexibel inzetbaar team.

De nabije toekomst

Van den Elsen is aan het verbouwen om het naastgelegen pand te verbinden met de huidige werkplaats om zo de productiecapaciteit en kwaliteitscontrole verder te kunnen uitbreiden. Met een nieuwe CMM (meetmachine) met een bereik van 1500*1000*800, met software van Polyworks om ook vanuit PMI meetprogramma’s te kunnen genereren.

Daarnaast wordt er met de verbouwing ook een nieuwe cleanroom gebouwd om zelf de reiniging en montage te kunnen doen van hoog technische producten.

Toekomstdoelen

 • Best in class leverancier zijn (en blijven) voor de producten die v.d. Elsen levert in de Brainport regio en daarbuiten
 • Langdurige samenwerking en partnerships met klanten opbouwen en onderhouden
 • Stabiel doorgroeien qua voorzieningen en medewerkers

De filtering van opdrachten aan de voorzijde zorgt ervoor dat we kunnen zeggen: “we leveren het goed of we leveren het niet.” Dat betekent niet dat we moeilijk werk uit de weg gaan, maar juist goed de grenzen van alle processen opzoeken en het niveau iedere keer weer te verleggen.

EDGECAM van ATS-edgeIT

Het samenspel tussen ons CAM-systeem: EDGECAM en de machines en het aanwezige vakmanschap stelt ons in staat om super effectief te werken en in korte tijd producten te maken.

“Het mooie van EDGECAM vind ik de toegankelijkheid van de (Nederlandse) software en de ontwikkelingen van bijvoorbeeld de frees strategieën zodat je goed kan omgaan met verschillende materialen en de standtijden van de gereedschappen” zegt Jos. Een van de medewerkers vult dit nog aan met een lijstje aan punten;

 • Zekerheid dat het meteen goed is
 • Veel sneller van opdracht naar spanen maken (het programmeren van een complex stuk is in veel gevallen van een week naar 1 of 2 dagen gegaan, een besparing van 60%)
 • Veel complexere producten zijn maakbaar
 • Verspaningstijden zijn veel korter geworden door ontwikkelingen door de jaren heen
 • Een goed gevulde bibliotheek (met o.a. snijgegevens voor materialen) bespaart veel tijd bij het programmeren en aan de machine.

“De samenwerking met ATS werkt super, ze zijn goed bereikbaar en helpen en denken met ons mee. Het direct helpen via TeamViewer werkt ook erg fijn! Ieder jaar wordt er ook tijd gestoken in een updatetraining, zodat we weer helemaal bij zijn en het maximale uit de software kunnen halen.”

v.d. Elsen heeft ook energie gestopt in het standaardiseren van het programmeren en de snijgegevens, dit heeft veel positieve invloed op het programmeerproces van bestaande en nieuwe producten.

Alle medewerkers deel maken van het complete productieproces en eigenaar maken van verbeterplannen geeft veel enthousiasme en energie. Dit is essentieel voor het beste resultaat voor zowel de medewerkers als het bedrijf in zijn geheel.

Welke producten?

v.d. Elsen is gespecialiseerd in klein tot middelgrote series van high-end producten.

Materialen zijn hier geen belemmering meer met het gebruik van (Edge)CAM omdat er strategieën zijn om vrijwel alles op een goede manier te bewerken. Dit was vroeger nog een grotere uitdaging. Ditzelfde geldt voor complexere vormen en opspanningen, de combinatie van CAD (SpaceClaim) en CAM maakt dit veel eenvoudiger.

Voor de opspanningen en speciale tools (zoals zachte bekken) wordt SpaceClaim gebruikt om deze eenvoudig te ontwerpen en/of in 3d te tekenen. Het tekenen en ontwerpen van een complexe opspanning is iets wat we met SpaceClaim altijd weten op te lossen!

“De samenwerking met ATS-EdgeIT (EDGECAM en SpaceClaim) zouden we iedereen kunnen aanbevelen, de helpdesk is goed bereikbaar en geeft goede feedback zodat we meteen verder kunnen” zegt Jos.

“We hebben bij v.d. Elsen het geluk dat we mensen hebben die het voortouw nemen en de gekregen vrijheid benutten om het maximale eruit te halen. Dat is erg mooi om te zien gebeuren”

v.d. Elsen biedt kansen voor de jeugd maar ook voor zij-instromers, waar er ook intern word opgeleid en omgeschoold.

We hebben een medewerker die eerst ploegbaas was bij een bakkerij en nu druk is met het maken van onderdelen voor bakkerij machines. De omscholing is allemaal intern uitgevoerd met inschakeling van een docent van een van de opleiders in de buurt.

Aan Jos de vraag, wanneer is een bedrijf ‘future proof’?

“3 punten vinden wij belangrijk:

 • Klant tevredenheid
 • Medewerkers tevreden
 • Continu blijven ontwikkelen en verbeteren

Van 3D scan naar 5-assig gefreesd borstbeeld

Om op dat laatste punt, het ontwikkelen en verbeteren, in te haken wilde Jos een uitspraak die hij altijd deed op de proef stellen; “Je kan met de juiste middelen en software alles voor elkaar krijgen, zelfs het frezen van een borstbeeld”. Om dit op de proef te stellen heeft Jos Polyworks benaderd om een scan te maken van zijn hoofd en heeft ATS-edgeIT benaderd om deze scan samen met de medewerkers van v.d. Elsen vanuit een massief blok aluminium, 5-assig simultaan te bewerken.

Deze uitdaging is ATS aangegaan en we hebben gezamenlijk de schouders er onder gezet om dit te programmeren en uit te voeren. Het resultaat mag er zijn! Van een blok aluminium van 240*380*420mm tot een borstbeeld op ware grootte.

Het grove voorbewerken is 5 vlaks gedaan op de 5-asser en de schroefgaten zijn aangebracht zodat het volledige product in 2 opspanningen helemaal klaar was. De 5-assige simultaanbanen liepen 2 uur voor het voorbewerken en voor de fijne details liep de laatste simultaan cyclus 6 uur met ongeveer 1.5 miljoen regels NC-code. Die laatste stap is uiteraard grotendeels onbemand geweest omdat de volledige simulatie en de voorgaande banen al gecontroleerd waren in EDGECAM.

Het formaat en de complexiteit van dit product waren voor de machine precies wat er mogelijk was. Het werken op die grens is juist een uitdaging die v.d. Elsen graag aangaat!

Het eindresultaat mag er zijn (zie foto’s) er is ook een video die het proces van begin tot eind laat zien, dit is ook te vinden op de
website van v.d. Elsen.

Ontdek nu hoe het Machinefabriek van der Elsen is gelukt om met teamwork en technologie een borstbeeld te frezen uit één blok massief aluminium van 75 kg. In deze korte video geven ook wij toelichting op onze bijdrage in dit bijzondere project.

“Met de juiste middelen en software kun je alles voor elkaar krijgen, zelfs het frezen van een borstbeeld.” Dit is een uitspraak die Jos Kox, algemeen directeur van Machinefabriek v.d. Elsen in Bergeijk, altijd deed.